Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select tags
Select cities

Rejecting the typical notion of a cultural pavilion as an object in a plaza, the China Pavilion is instead conceived as a field of spaces. Envisioned as a cloud hovering over a “land of hope”, the Pavilion is experienced as a series of public programs located beneath a floating roof, the unique design of which creates an iconic image for the project and a unique presence within the Expo grounds.


The theme for the China Pavilion is “The Land of Hope”. The project embodies this through its undulating roof form, derived by merging the profile of a city skyline on the building’s north side with the profile of a landscape on the south side, expressing the idea that “hope” can be realized when city and nature exist in harmony. Conceived as a timber structure that references the “raised-beam” system found in traditional Chinese architecture, the Pavilion roof also uses modern technology to create long spans appropriate to the building’s public nature. The roof is covered in shingled panels that reference traditional pottery roof construction, but are reinterpreted as large bamboo leaves that enhance the roof profile while shading the public spaces below. Designed as layered screens, these panels add texture and depth to the Pavilion’s roof and create evocative light and transparency effects below.


Beneath the roof, the building’s ground plane is defined by a landscape of wheat (the “land of hope”) that references China’s agrarian past. This natural landscape transitions seamlessly into an LED multimedia installation in the center that forms the centerpiece of the building’s exhibition program.


The Pavilion’s full exhibition and cultural offerings are experienced as a sequence of spaces, beginning with an exterior waiting area in the landscape, leading to a themed exhibition space with interactive installations and cultural offerings from different Chinese provinces. After this, visitors are guided up a gently sloped public stair to a panoramic viewing platform above the multimedia installation, after which they are guided into a multimedia space featuring a short film focusing on family reunions during China’s annual Spring Festival. This sequence concludes with visitors stepping outside the building onto a platform above the bamboo roof that enjoys expansive views of the Expo grounds.

Design: Tsinghua University / Studio Link-Arc / Chief Architect – Yichen Lu / Project Manager – Kenneth Namkung & Qinwen Cai / Alban Denic / Shuning Fan / Mario Bastianelli / Ching-Tsung Huang / Hyunjoo Lee / Dongyul Kim / Ivi Diamantopoulou / Wei Huang / Zachary Grzybowski / Elvira Hoxha / Aymar Mariño-Maza / Zoe Zhou
Photography: Sergio Grazia / Zheheng Hong


via Archdaily

Add to collectionAdd to collection