Red Bull Studios by Optimist Design, Berlin – Germany

January 6th, 2016 by retail design blog

Within the vast hall of a decommissioned power station, an intervention formed with a rhythmic undulation of copper striations formulates the structure’s conversion into a creativity powerhouse.


Dating to the 1920s, the glass-roofed building epitomizes Berlin’s industrial era which has been rendered obsolete thanks to technological advances. The structure’s character is maintained as a shell which encases LA-based Optimist Design’s gleaming intervention. Containing a music studio for creatives, a copper-clad mountainscape is wrapped with nearly one kilometre of metallic bands layered atop one another.


Representing both the copper infrastructure of the industrial era and the powerful energy radiated by Red Bull Studios, the strips hug the enclosure’s irregular curvature informed by individual studio space uses. Shaped by acoustics, the rooms accommodate world-class recording and mixing for an exceptional experience echelons above the hum-drum feeling in a home studio. A charcoal grey palette used throughout the interior contrasts the warm metal enclosure.


A grand staircase lets musicians scale the curvaceous exterior towards the mezzanine created atop the construct. A lounge with views into recording spaces awaits them, enticing onliookers to take snapshots and share the process and happenings behind the scenes. Optimist Design founder Tino Schaedler explains: ‘Ultimately, music is about creation, but at the same time it is also about communication and the experience involved in the process. The space is a platform to foster creativity, add spirit and make people feel comfortable.’

Design: Optimist Design


via Frameweb

Meltwater office by Blitz, San Francisco - California
Each zone in the office reflects its respective Norwegian environment throug...
Conexão Rio Office, Rio de Janeiro - Brazil
Last month, the producer Conexão Rio settled in Bhering factory, located in ...
International consulting company office by Van der Architects, Tokyo - Japan
Casper Office by FLOAT Studio, New York City
We used shades of blue and natural tones to create a soft, dreamlike environ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *