Eye Eye Care & Clinic by Best Practice Architecture, Seattle – Washington

December 25th, 2016 by retail design blog

Making its home in an existing brick building in Seattle’s bustling Capitol Hill neighborhood, Eye Eye seeks to playfully reflect the image of the street and that of the patron trying on eyewear. The design deliberately plays with perception and reflection as you move through the space, giving the visitor multiple viewpoints simultaneously. The narrow interior volume (north-facing) was painted white, creating a neutral, double height volume in which to layout the Clinic Rooms, consisting of an exam room, restroom and office, as well as the retail/sales area.

Clinic functions in need of privacy and quiet were grouped to the rear behind a mirrored wall and on a small mezzanine level, while the retail and sales zone could be street facing. The concept evolved to incorporate a series of powder-coated steel “house” frames which march rhythmically through the space. Clad with a mixture of custom acrylic and wood eyeglass display boxes and mirrored surfaces, the frames have integral lighting which allow the viewer to try on eyewear and see themselves from many angles concurrently in their own private viewing gallery.

The house also directs the visitor toward the rear LENS, or mirrored wall that functions much like the lens of your eye (refracting light and focusing it on the retina), and leads to the exam room. One enters the exam room through the pivoting mirrored door, and is greeted with a warm and inviting space clad with white oak cabinets. Intended to be a relief from the more minimal retail zone, the cozy exam room contains a mixture of new and colorful, vintage optometry equipment and has space for several different types of testing.

Design: Best Practice Architecture

Hyundai Department Store by RTKL Associates, Daegu - Korea
Following more than three years of design and construction, the highly-antic...
Monki store by Electric Dreams, London
Psychedelic patterns, tentacled jellyfish, reflective mirrors and vintage ve...
Levi’s flagship store, Paris
The three-storey store uses recycled material in a comprehensive eco-friendl...
Saje Natural Wellness by Jennifer Dunn Design, Halifax - Canada
The geometric patterned oak in the storefront and interior ceiling bring an ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *