Mogeen Salon & Hairschool by Dirk van Berkel, Amsterdam

July 11th, 2012 by retail design blog

A former hearth boutique across the excavation of the North/ South metroline(train) along the Vijzelgracht in Amsterdam has been transformed into a modern hairsalon and –school. The upcoming area around the Vijzelgracht is attractive for hip, trendy and decadent businesses. The neighborhood forms a remarkable contrast with the large nearbij shopping area of the city’s center, where well known stores such as H&M, Nike and Zara predominate.

The foundation of the building itself had been reconstructed because of the damage that was caused by the construction and excavation of the North/ South line. In order to gain sufficient square meters a roof has been built over the courtyard, where the hairschool is located.

The interior walls of a building of this stature are required to be fireproof up to one hour. To achieve this all the walls have been fitted with a dubble layer of fire proof plasterboard/ sheet rock. Tilt windows have been placed in the slanting ceilings to let in sufficient natural sunlight, and floor heating has been installed in the newly built concrete floors. The heating systems copper piping continues through the sinks into the walls where it serves its second purpose: a heated towel rack.

The owners of Mogeen are talented hairstylists who often work for famous and well known fashion magazines and designers. Passion and feeling play a key part in Mogeen’s style and we wanted that to visible in the interior. The sleek, mainly white colored walls yielded the right lighting but didn’t give the interior the atmosphere that we were looking for. To avoid a “dental practice look” we applied pure and raw materials such as unfinished metal, glas, okoumé wood and copper.

Lighting is an essential element in a salon. Thats why we used high eind dimmable fluorescent lighting and in height adjustable hanging lamps above the washing units. The copper piping in which the electricity runs are visible on the walls to interrupt the large white surfaces. To make clients and customers feel at home the lobby/ waiting area contains a large conformable sofa, a dining table packed with food and a pantry built into a bookcase with architecture-, hair- and art magazines and literature.

The salon and hairschool had to have a flexible layout. That made the choice for mobile dressing tables and a folding wall that separates the salon and the school. The large elongated sink was inspired by a trough and functions as a sink and a countertop. The high pressure laminate elements and air grids above the dressing tables can be placed and used in any spot in the elongated sink. This creates a flexible work environment.

The complete inventory has been kept as transparent as possible: The use of glas in partitioning walls and see through cabinets has kept the inventory as transparent. As a result one can look through the entire salon. All these aspects combined accentuate and define the creative activity and atmosphere in this new hairsalon and -school.

Designed by Dirk van Berkel












The Broken Arm concept store, Paris
There’s nothing much broken about the arms of this diverse wonder however, t...
Apple flagship store, Berlin
Upon entering the store, shoppers encounter an expansive retail space with w...
NIKE Fashion Island experience store, Newport Beach - California
The studio will also enable consumers to trial training and running footwear...
CALMA bedding store byM4, Suwon-si – South Korea
In the end, we hoped that the space would be turned into a space where all t...