Synthetic offices by envelope A+D, San Francisco

January 29th, 2013 by retail design blog

The new offices for Synthetic – home of Incredibooth, Swankolab, and Apple’s 2011 iPhone App of the Year Hipstamatic – required a smart reimagining of productivity. envelope A+D’s design facilitates the high-low processes of a contemporary tech company: room for a live band, a full-scale dinner party, an overnight guest, private meetings, open meetings, secluded phone conversations, video game decompression, Friday cocktails and collaborative work spaces.

The design preserves the character and material palette of the original building, which dates to 1908 and originally housed a casket maker. In celebration of Synthetic’s trademark photography innovations and the mild weather of the city, the historic carriage doors at the entry remain open, and a frameless, etched-glass wall providing the barrier between office and street tempts passers-by with photographic images projected onto its surface.

Large cut-outs in the ground floor’s ceiling break the barrier between upstairs and down, with a slim steel staircase joining the two levels. A spatial gradient organizes the plan from front to back – public gathering spaces at the front, dining and meeting spaces in the middle and more private offices and a meeting space/den to the rear.

The new understanding of informal privacy facilitated by creative tech companies is carried to the “fish bowl,” a small fully-glazed bubble of space for conducting a focused phone call or quiet study. A 28-foot-long lab desk, one of envelope A+D’s custom-designed furniture pieces for the project, stretches down the central artery of the middle level and encourages the concentrated collaboration on which Synthetic thrives.

http://www.envelopead.com

Shenzhen Deli by Linehouse, Shenzhen - China
The lattice work lines all four walls of the deli’s interior, filtering natu...
Euroshop Düsseldorf 2014 - EuroDisplay
Euroshop Düsseldorf 2014 - EuroDisplay
Hueso restaurant by Cadena + Asociados, Guadalajara - Mexico
Bare brick internal walls are washed in a patchy layer of white paint and co...
Across the Dotted Line installation by Joel Derksen, London - UK
Across the Dotted Line has been specifically created to fit and play within ...

One thought on “Synthetic offices by envelope A+D, San Francisco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *