Activity based office by Gullstén-Inkinen Design & Architecture, Helsinki – Finland

February 9th, 2014 by retail design blog

The project started with a work environment development phase during the autumn of 2012. This office space is the pilot project for the company’s new workplace environment concept; an activity based office where most of the workstations are shared. The end-users were actively involved during the concept phase and their best ideas were selected and implemented in the design. Nature became the main theme with forest and archipelago images on wallpapers and the naming of the spaces. The colorful upholstery choices add life and wayfinding to the spaces as well.

The working areas have a more neutral colour tone with an emphasis on acoustics. A set of quiet rooms were allocated near the open plan office to provide flexibility. The quiet rooms offer privacy, as well as a peaceful place for high concentration work. Another peaceful area is the library with an inviting reading corner, fireplace and rocking lounge chairs. The library atmosphere was created with a fun floor to ceiling bookshelf wallpaper and lighting. The client is satisfied with the end-result. It is a harmonious and functional work environment with a touch of playfulness.

The project was completed in just a few months. Due to a tight schedule the demolition work started exceptionally before the design phase was finished. Structural changes were kept to a minimum for instance no changes were made to the suspended ceiling. The tight schedule and budget meant that many of the old furniture were reused. Close cooperation and good communication between the designer, site and client contributed greatly to the project’s success.

Designed by Gullstén-Inkinen Design & Architecture

















http://www.gullsten-inkinen.com

Forward office by Jump Studios, London
Analysing the specific conditions of the site we found a series of large, li...
Twinings Office by Office Principles, Andover - UK
Twinings were ardent about creating a workplace that would re-engage and re-...
Ministry of Sound Offices by Jump Studios, London – UK
Jump Studios has designed a new office space for Ministry of Sound located i...
Les Dada East hair and styling salon by Joshua Florquin, Paris - France
This environment is created by a three-layered birch plywood hexagonal ceili...

Leave a Reply