Papa’s Youth Hostel by He Wei, Lishui – China

July 29th, 2016 by retail design blog

The project is located in Pingtian village, Sidu Township, Songyang County, Lishui city, Zhejiang Province. The original building was an ordinary rammed earth dwelling with two floors in civil structure, covering a total of 270 square meters. People generally call the place “Papa’s Home” since it belonged to the owner, the elderly Jiang Binlong. The goal of design is to renovate it into a place with new functions and spaces. We decided to put papa’s home with a young face — transforming it into a youth hostel with international standard after discussions with the owners and the local government.

To keep the overall style and features of the village, the exterior of papa’s home has been retained completely, almost unchanged. Only a window with a nice view is newly designed and installed on the second floor, where the sunshine, the air and beautiful scenery can be seen within the house.

Bold changes are adapted to the interior of the house, different from the prudent attitude to the exterior: the first floor, the clapboards in the original construction, dividing space from one to many, have been demolished, which turns space back into a whole. It will be a common place for youngsters to social and play. Meanwhile, tourists and villagers also could have a rest here.

As for the second floor of the construction, we intend to keep the original characteristics of the spacious room, so the conventional method that using the fixed wall to divide the space is denied; several space elements with the concept of “rooms within rooms” are implanted into the original house. They are made up of lightweight materials, which are dismountable, portable and translucent. The “rooms within rooms” are installed, which are gentle and light weighted compared to the original construction. The actual function of “rooms within rooms” is the living units of Papa’s Hostel; each unit can accommodate 4-6 people. The semi-hollow sheets as dividing walls are specially used to create a soft and blurred effect that highlights the construction character comparing to the original hard materials.

Different sizes of the holes are designed on the surface of the “rooms within rooms” to make a dramatic effect. These openings make the relatively single interface more active and provide the possibilities for people to “peek” each other. The “rooms within rooms” is the rooms that can “walk”. There is a set of universal wheels under the structure plate, young people can move the mobile structures and reconstruct space.

Light is another important element in the design. Logic of lighting is derived from the space logic of “rooms within rooms “, the logic sight line follows the logic of lighting: Transparent tiles on the roof and large side windows will let the natural light flow into the hollow sheet rooms during the day, from outside to inside, while habitant’s sight will look out the mountains and villages through the cave entrances, form inside to outside; 3000k warm light illuminate the whole room through the translucent material reflection and refraction during the night, and overflow to the village, form inside to the outside, while the sight of habitant will finally focused on extremely contemporary light composition in the internal hollow sheet rooms, from outside to the inside.

Soft LED line light sources (Warm white and color) are placed in the wooden framework of the “rooms within rooms”, showing as natural lines, full of artistic expression in composition and light source can be look directly are correspond with the characteristics “young” of the youth hostel. The position relationship between light and hollow sheet based on full scale model experiment, which has followed “the direction of the light is perpendicular to the hollow sheet cavity “, illuminated hollow sheet rib forming the “grating”, which superimposed on the original visual relationship, giving a brand new translucent visual experience of living space. Mostly the natural light and warm white light are reflected and refracted by the semi-transparent materials to light up the whole space. Changing shadows offer people a sweet, vague and illusive feeling. But in the certain period of time, colorful lights will be turned on, creating the space into a vibrant place.

Chaired architect: He Wei
Architectural design team: Chen Long, Li Qiang, Chen Huang-Jie, Cheuk Chun-Yung
Lighting design team: Zhang Xin, Han Xiao-Wei, ZhouXuan-Yu

BOOKSTORES! T-Site bookstore by Klein Dytham architecture, Daikanyama - Japan
KDa’s new Daikanyama T-Site is a campus-like complex for Tsutaya, a giant in...
France Pavilion by XTU Architects at Milan Expo 2015, Milan – Italy
France pavilion gears up for the opening of expo milan 2015 France Pavi...
Mob Hotel by Kristian Gavoille and Valérie Garcia, Paris - France
Called Mob Hotel, it's the brainchild of Cyril Aouizerate, a quirky hospital...
MOMOM store by Moriyuki Ochiai Architects, Tokyo - Japan
We envisioned a space brimming with the lively vital energy of fresh milk an...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *