Bruyère High School Cafeteria Refurbishment by SAM Architecture, Versailles – France

November 2nd, 2016 by retail design blog

La Bruyère high school is composed of four buildings erected at different times. The school canteen was achieved in 1980 as an extension of the historical building constructed at the end of the nineteenth century. As the high school is built on a steep slope site, the canteen is half buried and enlightened only by zenithal openings.

The purpose of the operation is the kitchen’s upgrading, the creation of a second line of distribution to respond to an increase of requests and the refurbishment of the teachers and students’ refectory. The school restaurant takes place in a 70m long, 14m wide and 6m high volume divided into three parts : the kitchen East, the refectory West and in the center the distribution line, the laundry and access to garden by the roof terrace.

The main asset of the project is the realization of a mezzanine at the center of the volume: first it allows spreading the flows coming from the roof of the refectory on both lines of distribution and avoiding crossing flows out of the restaurant, while ensuring continuity between the kitchen and the canteen for the staff.

Afterwards, the mezzanine provides an additional relaxing and meeting space, offering a stunning view on the refectory throughout large windows. The project stands out for the implementation of two wooden parts, in birch precisely, defining the atmosphere and different spaces: on one hand, the balloon frame false ceiling that connects the refectory with the mezzanine and on another hand, the alcove which forms the teachers’ dining hall.

These two elements aim to qualify each space in a different way while providing a reading of the existing volume the widest and most generous way possible. This is why, the teachers’ dining room was designed as a cocoon within the students’ refectory, a cocoon formed by a two meter high furniture both visual barrier and seat.

Meanwhile, the false ceiling is lowered as if it was drawn above the alcove, providing more privacy to this space and improving the acoustic features. The game between the two components, ceiling and alcove, offers an alternative to the traditional partitioning by proposing a richer and more subtle relationship between the two refectories, redefining thereby the concepts of intimacy and communication.

The expression of raw materials – colorless varnished wood, polished concrete floor et galvanized railings, the care giver to their implementation as well as the visibility of the structure and of the technical bodies express the particular attention to the raw material, the one that was already there, the one used to build and which is too often hidden from public view. The ceiling is like a veil that shows what is going on behind the scenes.

Product Description: the principal material of this project is the birch plywood, used for the false ceiling and the alcove of the teacher’s refectory. The digital die-cutting of the birch plywood panels made it possible to achieve in an economic way the complex geometry of these two elements.

Architects: SAM Architecture
Photography: Charly Broyez









http://www.archdaily.com/797474/bruyere-high-school-cafeteria-refurbishment-sam-architecture

Vase de Delft jewellery by centdegrés, Paris - France
The Art Deco showcases and the furniture are glorified by rare and sophistic...
Chuan Xi Bazaar hot pot restaurant by the Swimming Pool Studio, Nanjing - China
Everything in the restaurant is closely related to the theme of the bazaar. ...
Väkst restaurant by Genbyg, Copenhagen - Denmark
The majority of the materials are recycled, adding intentional patina to the...
MUMBAI EXPRESS Indian Restaurant by StudioMKZ, Sidney - Australia
Silhouettes of light and the layering of the timber portals provide a space ...

One thought on “Bruyère High School Cafeteria Refurbishment by SAM Architecture, Versailles – France

  1. Raym says:

    why birch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *