Compolux at Seibu department store by Nendo, Tokyo

February 23rd, 2014 by retail design blog

The multi brand and shared areas for the women’s clothing floor on the third floor of the Seibu department store in Tokyo’s Shibuya. The ‘contemporary luxury’ floor presents multiple brands together in a unified environment, but each brand needs to be gently distinguished from the others. The brands’ lineup and product arrangement change at a dizzying pace, so the fixtures needed to be easily modifiable.

Our design took inspiration from the wrought iron fences surrounding the parks, squares and other green spaces in European cities. We created screens based on these fences, and suspended them from the ceiling as hanger racks for the clothes. The screens are easy to remove and relocate, and have built-in lighting to illuminate the clothes. They come in six different patterns, to give each brand a distinctive look.

We also created ceiling-suspended shelves, as well as low floor fixtures inspired by park benches and a bench reminiscent of a fountain’s edge. To overcome cost and thickness restrictions for the flooring, we cut ordinary plastic floor tiles into different shapes and and created a variegated flooring pattern that recalls cobblestones.

The colourful changing room walls are finished with artificial ivy in different hues, and the changing rooms offer simulated outdoor light as well as indoor light, for checking clothes in a variety of environments. These designs create a free, lighthearted environment, similar to the experience of strolling in a park.

Designed by Nendo






























http://www.nendo.jp

Arnsdorf temporary concept store, Melbourne
Edwards Moore designed a temporary cave-like space, providing an intimate se...
Pepe Jeans London flagship store, Rome
Pepe Jeans London opens its first flagship store in Rome: 150 square meters ...
Mr. Lee Noodle house by Golucci International Design, Beijing - China
Mr. Lee Noodle House has 500 restaurants almost largest noodle house brand i...
Harvey Nichols store by virgile + partners, Birmingham - UK
The aim was to create a contemporary and imaginative boutique environment, m...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *