Book Centre Trieste by SoNo Arhitekti, Trieste – Italy

October 15th, 2015 by retail design blog

Slovenian studio SoNo Arhitekti has lined a book store in Trieste, Italy, with floor-to-ceiling stacks of shelves in patterns that reference the architecture of a local landmark.


The wooden bookcases with irregularly-sized shelves cover the walls of the 177-square-metre Book Centre Trieste shop, which also features several display podiums as well as a children’s reading corner. Visitors can take a break on the store’s two sofas, which feature grid-patterned upholstery and wooden side panels that lend readers privacy from nearby book browsers. A counter rests on three white bookcases made from box-like shelves stacked into a row of diamond shapes. A staircase to the upper levels of books is accessed and half-concealed by a second set of irregularly shaped bookshelves.


The book centre is housed in a 19th-century building in Trieste’s Oberdan Square, and has been designed as both a bookshop and a social and cultural centre for the city’s Slovenian community. The architects referenced the external diamond brick patterns of the nearby Trieste National Hall, designed by architect Max Fabiani in 1902, to create the geometric forms of the bookshelves. The practice described the building as “a symbol of Slovenian presence in Trieste”, due to its history as the centre of the Slovene minority in the city.


“The proximity of the Oberdan Piazza and Fabiani’s National Hall has encouraged us to look more closely to the symbolic ties that are important for the Slovene minority living in Trieste,” SoNo said. “A hint that would only symbolically show itself derives from Fabiani’s masterfully designed facade’s decoration,” the architects added. “The decorative geometric element has been broken down and transformed into a modern structure, which represents itself in the basic pattern of the bookshelves.”

Design: SoNo Arhitekti / Edvard Blažko / Marko Volk / Nejc Batistič / Aleš Plesničar / Igor Spetič
Photography: Žiga Lovšin


via Dezeen

CiCO Canteen by studiomfd, Breda - Netherlands
At CiCO, the new canteen of the Cingel College in Breda, you won’t find free...
Il Gufo Flagship Store by Orvett, Paris – France
The 140 sqm store has Nordic design as its main source of inspiration, where...
PwC Switzerland Office by Evolution Design, Basel - Switzerland
Employee well-being is an important business objective for PwC Switzerland a...
Operetta restaurant by Mas Studio Limited, Hong Kong
Operetta restaurant by Mas Studio Limited, Hong Kong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *