Steinway & Sons flagship store by OgataYoshiki, SALT, IkawaAtsushi, WataseIkuma, Tokyo – Japan

February 4th, 2016 by retail design blog

We have designed the Asian flagship store of Steinway & Sons in Tennoz Isle. Our aim was to create a space where their clients can feel Steinway’s craftsmanship, philosophy, history, and the beauty of their instruments. Clients will feel attached to everything about Steinway in this showroom, beyond the concept of “objects”.

String Screen on the façade to represent the echo of Steinway
We have stretched about 12,000 stainless wires, which is the same numbers of wires as are in Steinway pianos, around the façade. Pianos receive 20-ton string tensions, which create the echo. In the same way that the piano wires receive tension, which cannot be seen with the human eye, the stainless wires on the facade bring the space both tranquility and a tense atmosphere. Also, to liven up the clients’ mood to purchase a piano, when they walk in front of the string screen, it almost feels like the screens are trembling and making music.

Entrance Lounge resembles European manors
We created an entrance lounge that resembles the lifestyle of Steinway pianos in European manors to achieve a concept of, “the Steinway piano is an important part of a family”. There is a book gallery showcasing books and items to show Steinway’s histories, philosophies, and future visions. Additionally, Steinway & Sons have acquired more than 125 patents since their first acquisition in 1857. We have created a “patent wall” where all of them are displayed. This wall is lacquered, which is said to be an origin of the black color coating of pianos. Each patent is displayed inside the engraved surface of this wall, giving visitors the impression that Steinway is preserving their traditions and histories.

Patents… Patents are made out of brass, and baked in a sand mold. This traditional manufacturing process represents their craftsmanship. Each plate has patent number and name engraved, sealing their traditions and histories. Flooring… We installed a Herringbone floor to reproduce Steinway’s woodworking craftsmanship spirit in the interior space. We used 5 kinds of wood (beech, bubinga, walnut, maple, and mahogany), which are also used for making pianos. These details add dignity, which is backed by traditions and records, to the interior.

Tuning room that also works as a showcase
By showcasing the tuning process, visitors can feel a sense of security and admiration. Even when one isn’t being tuned, you can see a piano in the spotlight from outside the building. It’s literally a “showcase” where clients can view the works of art created over time by artisans.

For the walls, bubinga and maple wood is used similarly to how Steinway uses it in pianos. To make the same effect as the concert hall’s echo board, the surface of the walls is uneven. For Tuning Room 1, rib structure, which is used in the Steinway pianos, is used on the wall. The continuous ribs are in the shape of a piano, and at the same time, they remind you of the drop curtain of concert halls.

By recreating the craftsmanship, philosophies, the beauty of the instruments, and the history as architecture that embodies Steinway & Sons, this showroom has become a space to add feelings, scenes, and experiences to the brand (removed comma) Steinway & Sons.

Architects: OgataYoshiki, SALT, IkawaAtsushi, WataseIkuma
Photographs: Courtesy of OgataYoshiki+SALT



























http://www.archdaily.com/781216/steinway-and-sons-showroom-ogatayoshiki-plus-salt-plus-ikawaatsushi-plus-wataseikuma

Smack bar by Steve Smith and Adrian Baynes, Leamington Spa
Steve Smith and Adrian Baynes has designed the Smack bar in Leamington Spa. ...
Aveda Lifestyle Salon & Spa by Reis Design, Beaconsfield - UK
Reis design recently completed this Aveda Lifestyle salon & spa for Oxyg...
Ciaopanic store by NEXTBASIC DesignWorks, Hiroshima - Japan
The appearance of the building is decorated to resemble East Coast, USA. The...
Light Cave bar by Moriyuki Ochiai Architects, Tokyo - Japan
Glimmering fragments of light adorn the area next to the entrance—like shard...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *