Summer house at Serpentine Galleries by Barkow Leibinger, London – UK

June 25th, 2016 by retail design blog

By commissioning a temporary summer pavilion by a leading architect every year, the Serpentine Galleries in London’s Kensington Gardens is known as an international site for architectural experimentation. Its Architecture Programme expands for 2016 with four Summer Houses joining the Serpentine Pavilion.

Queen Caroline’s Temple, an 18th century historical “summer house” attributed to William Kent and situated in the proximity of the Serpentine Gallery, stands seemingly purposeless facing a large meadow. A second, today extinct, Pavilion also designed by William Kent was situated on a nearby man-made mountain constructed from the dredging of the artificial The Long Water. This small Pavilion rotated mechanically 360 degrees at the top of the hill offering various panoramic views of the park and, reciprocally, different views of itself when seen from the park. It was meant to be seen in the park and was meant as a structure from which to see its surroundings. The little mountain and house disappeared at some point in history.

With this in mind (temporality and the absent house) Barkow Leibinger designed a Pavilion in-the-round standing free with all its sides visible. It is conceived as a series of undulating lines constituting bands and forming part of the structure that is reminiscent of a contour drawing (or the act of drawing a form without lifting the pencil up from the paper and only looking at the subject). The logic of generating a structure from loops of ribbon is a self-generating one and comes from a logic of making that is, by coiling material in your hands round and round then stacking the material upon itself.

The new Summer House is organized as four bands of structure beginning with a bench level attached to the ground, a second band of three C-shaped walls crowned by a third and fourth level which forms a roof that cantilevers a tree-like canopy over the smaller footprint defined by the undulating loops of bench wood. The horizontal banding recalls the layered coursing of Kent’s Summer House albeit its idiosyncratic nature. The Summer House is constructed with plywood skin on a steel tube frame, materials intrinsically in harmony with the looping geometry of the structure.

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger
Project Architects — Blake Villwock, Vincenzo Salierno
Team — Jan Blifernez, Linda Zhang, Jane Wong
Photos
© Iwan Baan
© Barkow Leibinger



http://www.barkowleibinger.com

Alexander McQueen flagship store by Sarah Burton & David Collins Studio, Lon...
We are pleased to announce the opening of our new McQ Flagship Store in Lond...
CitizenM Hotel by Concrete Architectural Associates, Glasgow - UK
The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnec...
Fresh St. Farms store by King Retail Solutions, Surrey - Canada
The perimeter shops each feel separate, with different casework by section, ...
Adventure Bar Lighting by Paul Nulty Lighting Design, London - UK
PNLD illuminates new Adventure Bar in Clapham Junction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *