Pagodas robot at the National Gallery Singapore by Collective Paper Aesthetics

December 24th, 2016 by retail design blog

For the National Gallery Singapore first anniversary celebration, Collective Paper Aesthetics design a 5m-tall installation made of recycled cardboard. The work is reinterpretation of Malaysian artist Latiff Mohidin’s oil painting, Pagodas II. Elements from the original painting fused into design made by Noa Haim earlier this year for NSTM, Kaohsiung.

The 5m-tall structure composed from 84 cardboard robots. The Robot’s eyes and decorated finial are echoing the key artwork from the intimate UOB Southeast Asia Gallery in the sixth floor to the gigantic public entrance space. The robot positioned to be visible from both street level entrances, top bridges and the lower foyer. To enhance the celebration atmosphere, red paper lanterns attached to the cardboard structure.

In Asian culture, the paper lanterns are often associated with festivals, while the red colour is a symbol for good fortune and joy. A total number of 132 lanterns are populating the cardboard structure. The Pagodas robot is one of 10 art installations located all around the museum to celebrate its first anniversary.

Each artwork is reinterpretation of one of the 10 key artworks in the museum collection. PAGODAS II (1964) by Latiff Mohidin is part of the Pago-Pago series, which is an abstract representation of the artist’s childhood landscape. The pagodas robot will greet the visitors in the National Gallery Singapore until January 2nd.

Design: Collective Paper Aesthetics
Photography: Amirul Asyraf

www shelf by Viktor Matic
A shelf with a digital angle. the surfaces of this object dissolve into stri...
Coca Cola upcycling pavilon at Expo CIHAC by BNKR Arquitectura, Mexico City
Inspired by the upcycling movement, that focuses on converting waste materia...
Spazio La Stampa exhibition by MARK&THING, Turin
Spazio La Stampa exhibition by MARK&THING, Turin
"Treehouse" garden pavilion by Scott Kyson
The founder of London-based Studio Kyson designed and constructed Treehouse ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *