“The growroom” for IKEA by space10

February 26th, 2017 by retail design blog

In October 2016, space10, IKEA’s external innovation hub, launched The growroom — a spherical structure that enables people to grow their own food in a local and sustainable manner. Soon afterwards, people from around the world contacted the company with requests to buy or exhibit the scheme. However, the team believed that shipping the design large distances didn’t align with the organization’s desire to promote local food production.

Consequently, space10 has now released The growroom as open source design that can be built with just a rubber hammer, 17 sheets of plywood, and a CNC milling machine. Produced from only one material, and conceived as serious alternative to the global food model, the design focuses on making assembly as easy and as intuitive as possible. Built as a sphere, the overlapping slices of the free-standing pavilion ensure that water and light can reach vegetation on every level.

“Traditional farming takes up a lot of space, but the growroom has a small spatial footprint as you grow vertically,” explains space10, who developed the design alongside architects Sine Lindholm and Mads-Ulrik Husum. “The growroom seek to support our everyday sense of well being in the cities by creating a small oasis or “pause”-architecture in our high paced societal scenery, and enables people to connect with nature as we smell and taste the abundance of herbs and plants.”

“On the basis of a spatial experimentation with the urban farming concept, we strive towards creating architecture where atmosphere and sensusioussnes acts as the primary design factors, to generate poetic spaces with a sense of tranquility,” explains architect Sine Lindhold. ​The new design was exhibited within the Danish Royal Opera House in Copenhagen, as part of the 2017 sustania living conference.

Design: space10
Photography: Niklas Adrian Vindelev and Alona Vibe

http://www.designboom.com/design/ikea-space10-the-growroom-flat-pack-spherical-garden-02-20-2017/

YanPaiXi Village exhibit by Regional Construction Studio, Shenzen
YanPaiXi Village developed a sustainable way of traditional self-sufficing, ...
Fiskars Pavillion by Pentagon Design, Helsinki
The installations were created by selecting a diverse set of Fiskars product...
Stairs which connect past and future by PRISM DESIGN
Stairs which connect past and future by PRISM DESIGN
Naman Retreat the Babylon by Vo Trong Nghia Architects, Da Nang - Vietnam
Beside the main linking road between Danang city and Hoi An old town, Naman ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *