au Shop by Torafu Architects, Tokyo

October 5th, 2012 by retail design blog

Situated near the JR Yurakucho station in the conveniently located Yurakucho-Ginza area, we were tasked with providing a new image for the interior design of the au Shop that would depart from existing mobile phone shops. In order to become an integrated communications shop providing fixed line and WiFi equipment, in addition to mobile phones, we suggested a space showcasing a variety of products in a presentation that would be easy to understand even to first-time customers.

We proposed a configuration where the consecutive spaces seem to change by using a layered layout that makes the most out of the peculiar L-shaped plane extending to the back of the project area found on the first floor of a building nested between Harumi Street and the rail tracks. While based on the white neutral space associated with the image of existing shops, the finishing of each product area is made unique by the usage of cemented excelsior board painted black, vibration finish stainless steel and wood.

However, the effect does not depend on layered zoning POP and relies on the easy classification of products as well as on framing to emphasize each area. The reception and waiting area at the end of the tunnel extending from the entrance is furnished with sofas, ticket dispensers and a water server. The curved profile of the furniture gives a softer impression, contrasting with the straight lines that make up the space. The interior space can be seen through the facade, framed by a multi-layered tunnel that subtly bridges the boundary between the shop and the street.

Designed by Torafu Architects













http://torafu.com

SC FASHION showroom by Di Cesare Design, Shanghai
Each part of the collection is displayed on a hanging unit and presented on ...
Trigema store by Heikaus, Stuttgart - Germany
The wide-open façade and generous insights through the shop windows have an ...
Ora Creation fashion store by 5 Star Plus Retail Design, Beijing - China
The overall design features a black shiny entrance with “ORA Creation” illum...
Impact Hub Belgrade by U|RED architecture studio, Beograd - Serbia
Impact Hub Belgrade is a creative office space created through an adaptation...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *