SAXO reactive ceiling by Kollision

January 2nd, 2013 by retail design blog

A SPECTACULAR SOURCE OF LIGHTING
Following a request from architect Christian Lund, Kollision developed a reactive light installation in collaboration with Martin Professional and Taintec at the headquarters of SAXO Bank in Hellerup, Denmark. The assignment was to create a colourful and spectacular light source integrated in the ceiling in an organic shaped corridor. Martin Professional delivered hardware for the project, Taintec, handled installation and construction project management while lighting design, ceiling layout and software was handled by Kollision.

TECHNICAL SET-UP
The project consists of full-colour, DMX-controlled LED-light sources, mounted in an organic grid following curved walls in the corridor, emphasizing the architecture. The light appears markedly in strong colours, washing down the walls, broken only by a uniform illumination, which runs along the foot of the walls.

The light in the ceiling is based on nearly 2,400 LEDs in acrylic rods, distributed on 18 lines with 133 points in each. Each light-rod protrudes from precisely distributed holes in the ceiling plate, distributing the light from the LEDs to the end of the rod, to cm below the ceiling. The light is controlled by software developed by Kollision, which handles movies and real-time graphics, mapping the content to the ceiling. The lights can also be controlled by an app for iPhones and iPad.

LIGHTING DESIGN
Across the organic ceiling, various lighting designs create an ambient atmosphere, which we have called Enhanced Brand Ambience. The designs vary from lighting inspired by the Aurora to light-snakes crossing each other’s path in different tones and speeds. When opening a door in the corridor, light washes over the ceiling and an occupied room is marked with a red aura.

































































http://kollision.dk

Edward Table Lamp by Form|Knast
The table lamp 'Edward' is inspired by a classic clip. The combination of ma...
Bistro Goose by Golucci International Design, Beijing - China
A Birdhouse Inspired Bistro Designed by Golucci International
Noodle restaurant by Thaipan Studio, Thailand
With its 432 sqm, the goal was to seat at least 200 people and it was accomp...
Office at Hong Kong Plaza by Plot Architecture Office, Hong Kong
The new volume is lit with two distinct light sources: sideways natural ligh...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *