Google office by D/DOCK, Amsterdam – Netherlands

March 29th, 2014 by retail design blog

The Google Amsterdam office has received a make-over. The renewed interior by dutch studio D/DOCK has been conceived off of the garage where Google founders Larry Page and Sergey Brin started the company, boasting quirky elements such as graffiti walls, cardboard box lights and a container wall in the 70-seater auditorium (referred to as tech talk), integrated into the existing space to illustrate its birth period.

Located in the southern part of the city, the 3,000 square meter expanse has been transformed into an interactive landscape. Each floor features its own cave, with all general facilities including huddle rooms, meeting areas, micro kitchens and video booths positioned at the core of the building. The ‘neighbourhoods’ which define the individual work areas surround the central cave element; all situated adjacent to the window affording employees a 180 degree view overlooking the city while at their desks.

Sustainability has played a big role in the development of the renovation project’s scheme. For example, existing meeting furniture, individual work places and parts of the micro-kitchens were given a second life after refurbishment. Additionally, D/DOCK followed Google’s health material list by only using non-toxic materials, with major design elements focusing greatly on water and energy consumption. The re-used Febo snack wall that previously served as the Amsterdam HQ’s cafeteria, now functions as a distribution point of computer accessories.

Besides paying homage to the company and its initial beginnings, D/DOCK has splashed a bit of dutch pride into the interior to give the office atmosphere a more local feel. A carrier cycle can be found at the reception desk, the surface texture of the popular dutch dessert stroopwafel is applied to the ceiling panels, while the restaurant is clad in gingerbread wall coverings and delft blue graphics; and for employees wanting to bring a bit of life to their meeting, real sixties caravans sit at the middle of the office, offering a more private area to congregate and discuss.

’It is a place that makes the employee perform better by offering a work environment that meets their needs,’ explains D/DOCK partner Coen van Dijck. ‘Happiness, comfort, flexibility, relaxation, well balanced nutrition, exercise, daylight, fresh air and visual stimulation are some of the fundamentals that make this office a healthy one,’ he continues.





http://www.designboom.com/design/google-amsterdam-office-ddock-03-20-2014/

LeRoy Neiman Center by Valerio Dewalt Train Associates, Chicago
The LeRoy Neiman Student Center combines offices and spaces for meeting, stu...
GHD Headquarters by Margolis Office Environments, London
The ‘wow factor’ was important as the Ground Floor space has large floor to c...
citizenM Times Square Hotel by Concrete Architectural Associates, New York City
In addition to the boldly decorated plaza is a rooftop bar and 24/7 grab-and...
Discovery Network Benelux Office by DZAP, Amsterdam - The Netherlands
Next to the bar where a Friday afternoon drink can take place, there is also...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *