Barin ski resort by RYRA Studio, Shemshak – Iran

April 29th, 2016 by retail design blog

Realized by RYRA Studio, this distinctive bone-like structure is the Barin ski resort in Shemshak, the second largest ski village in Iran. Originally the decision was for the scheme to be conceived as a cube; in the end, the sculptural form was manifested due to the architect’s decision of wanting the building to relate to the surrounding steep mountains.

Serving as a sanctuary after a long day of skiing; the architecture embraces its snow-covered landscape by visualizing as an iced-rock formation that appears to be windswept onto the mountainside. ‘The barin ski resort picks up on the philosophy of designing buildings so that the form emulates the immediate environment in a fluid way.’ comments Farinaz Nikoo of RYRA Studio.

The scheme rises at ten-storeys and contains 67 private rooms, all unique in size, from 45 square meter studio flats to a 270 square meter penthouse. The cave-like design of the accommodation is influenced by the exterior to form curving dome-shaped rooms, in result, enhances the feeling of warmth and a ‘cave’ setting to relax after skiing. The continuation of this design approach is continued in the communal spaces and corridors, which also have organically formed. Furthermore, the pebble shaped windows offer unobstructed views of the surrounding mountain range, and making the ski resort a holistic building that complements its context.

Images courtesy RYRA studio











http://www.designboom.com/architecture/ryra-studio-barin-ski-resort-iran-04-27-2016/

Cutler Offices, Vancouver - Canada
A glass boardroom was installed in the center of the space, dividing the cre...
Medical Office Renovation by Pérez - Ruiz de Apodaca, Entrambasaguas - Spain
The project arises from the need to renovate the old medical office-library ...
Blavatnik School of Government lighting by Hoare Lea Lighting, Oxford - UK
In addition to the general illumination, remote controlled spotlights around...
Intertech Offices by ERA Architects, Istanbul - Turkey
The façade’s white dyed glass cladding acts like a canvas that reflects the ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *