Aesop store by Alain Carle Architecte, Montreal – Canada

March 17th, 2017 by retail design blog

Canadian firm Alain Carle Architecte has taken a narrative approach in their take of the Retail Interiors belonging to Aesop westmount in Montréal where the resulting space derives from the concept of water; a key component to its location. The notion of nature is continued and explored through the three birch trees that goes straight through the ceiling and stands at the heart of the space as a visual focus. The element of water brings to mind a sense of contemplation, fluidity and its changing states.

An abstracted vision of water is translated within Alain Carle’s Aesop interior where differing materials have been used as metaphors to demonstrate the versatility of the liquid. A wall of black glass representing frozen water becomes a mirror and duplicates the space, like an optical illusion and gives depth to the physical boundaries of the scheme. Meanwhile the flooring features a log-like pattern running perpendicular to the space in order to mimic these wooden platforms floating above the dark waters of the inlands.

Like every Aesop store in the world, the wash basin is the key element of the layout and this has been established at the store front as a cantilevering block. The striking sink instills a floating effect that perpetuates the sensation of being close to water and is finished completely in gold, complementing the pay counter at the rear.

Design: Alain Carle Architecte
Photography: Adrien Williams

http://www.designboom.com/architecture/alain-carle-aesop-westmount-montreal-canada-03-12-2017/

Bulgari stores by Studio Marco Piva
The inspiration stems from the desire to make a great theatrical exhibition,...
Nike "Sport is Art" promotion by Studio ARRT, Hong Kong - China
The shop design is for the sales promotion of NIKE PS7 "SPORTS IS ART&q...
UGG store by Checkland Kindleysides, Lake Buena Vista - Florida
The guiding principle behind the new store design is to immerse guests into ...
Rouge Nail Bar by Yellow Office architecture, Bucharest - Romania
Layout wise, the space's rhythm is given by the nail workstation which is a ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *