Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

The true beauty of a built place is proportional to the positive influence it has on people. When we wonder why we feel so good in a place, so ‘at home’, it is because its dimensions, proportions and tensions have been designed for us.

Chenot Palace Weggis, located in one of the most beautiful and historic places in Switzerland, overlooking Lake Lucerne, framed by the Alps, is designed for human well-being. What the hotel offers is continuous sense of feeling good, being at ease. It is this sense we give to our architecture by understanding it as a link between the DNA of a place and its future.

Constructed between Autumn 2018 and Spring 2020, this flagship project extends over 20’000 sqm and includes the addition of a new timber guest room block, a state-of-the-art medical spa and wellness area and the renovation of existing hotel buildings.

The view of the charming turn-of-the-century hotel from the lake remains unchanged from before the new development; the new guest room building has been set back above the entrance and its volumes staggered in such a way that it is not ever fully visible.

The spa volume is covered with gardens and on arrival there only hint of spaces that might lie inside is across a series of bonsai courtyards. The timber cladding of the new guest rooms, spa and pool area plays a game of shadows and creates a material landscape embedded in the green gardens while the uniting of the old hotel buildings with the new elements is a synthesis of architectural language with simplicity in materials to ensure that the senses are not overwhelmed.

The language of the new adopts the symbolic traits of the historical buildings, recalling the proportions and character of the vernacular, expressed in a contemporary way, combining the organic with the geometric, all in chromatic harmony. The complex comprises 97 hotel rooms, of which 52 are in pre-existing buildings and 45 in the new timber construction.

Architects: Davide Macullo Architects
Project Architect:Aileen Forbes-Munnelly
Design Team:Michele Alberio, Andrea Carlotta Conti, Andrea Caminada, Federica Buffetti, Samantha Capoferri, Lorenza Tallarini.
Photographs: Alex Teuscher, Fabrice Fouillet, Roberto Pellegrini

Via

Add to collectionAdd to collection