Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Sanlian has shifted to a vibrant, dynamic and open office environment to give the magazine publication a space to develop better content and ideas at their Beijing location. Crossboundaries combined the geometric logic inherited from the existing structure with the new workflow goals of Sanlian magazine for their offices located in Beijing, China.

In initial conversations with the client, we got an interesting insight into the evolution that the company was going through – they targeted to adjust to a new way of working in a more open environment with high practical use and needed a space that would enable and reflect that. Detailed inquiries revealed their readiness to reduce enclosed office spaces and give way to a more transparent flexible environment with a variety of casual meeting points that enhance efficiency and influence the collaborative mentality.

Inspired by the structural layout of the entire building that is based on a triangular grid, we continued this strong geometric DNA thread into the interior fit-out. Besides the triangle, we found another clue that was all about the number 3. The occupant of the office is a publishing house called Sanlian (in Chinese: 三联) with the number “3” in its name, focusing on three main domains – society, knowledge and lifestyle.

These two inputs related to the number three were the initial starting point for the design.

The total project area is about 2300m2, distributed equally across five floors and organized to satisfy different departments of the publishing company. Each floor is conceived as an open office, with varying additional program elements.

The first step of the design process was the program organization. We took the given area on each of the 5 floors as our “game board”. The existing column grid with the associated beams forms a triangular pattern which allows for division into triangular pieces. This “board” is the space in which we are placing our program elements – namely: flexible working area, meeting space, leisure space and discussion space.

For each program element, we developed a rule of placement – the work areas are grouped together and exposed to natural light, meeting booths are close to the circulation knots, leisure spots are bridging other elements and discussion hotspots are placed in the middle. With each of the program elements requiring a certain floor area, the design attributes a certain number of triangles to each and executes the zoning.

The result is a contemporary office organization that features open flexible office areas, enclosed fixed spaces, casual gathering niches and bigger meeting spaces. The way people use the space is not static – but subtly guided by the dynamic attributes of the triangle, the daily tasks get done in a variety of spaces depending on the time of the day and range from individual/private to collective or even communal, opening the office for events after office hours. This reflects the client’s desire to create a new lively office environment that encourages sharing and functions as a lifestyle hub – representational of the kind of message that Sanlian is also trying to convey in their magazine.

The triangular zoning further influenced the floor pattern and guided the color scheme of the space, including the red, which is part of the Sanlian’s Visual Identity. We opted for a bold combination of darker and lighter shades of turquoise and the punctuated burgundy red to create a vibrant combination that energizes the space. The ceiling embraces the triangulation as well. Following the direction of the beams, the triangular surface is stressed by linear lighting fixtures. The key lounge pieces of furniture outline the triangular intersections on the floor and even the signage system incorporates the triangle and rounds up the overall design.

Design: Crossboundaries
Photography: Yang Chao Ying, Hao Hongyi

Via

Add to collectionAdd to collection