Mercato restaurant by Neri&Hu, Shanghai

October 12th, 2012 by retail design blog

Situated within the prestigious Three on the Bund, Mercato is renowned chef Jean-Georges Vongerichten’s newest culinary destination in Shanghai, the first of which to serve up an upscale yet rustic Italian fare. Neri&Hu’s design for the 1,000 square meter restaurant draws not only from the chef’s culinary vision but also from the rich historical context of its locale, harkening to early 1900s Shanghai, when the Bund was abustling industrial hub.

Stripping back the strata of finishes that have built up after years of renovations, the design concept celebrates the beauty of the bare structural elements. Three on the Bund was the first building in Shanghai to be built out of steel, and the architects’ decision to reveal the original steel columns pays homage to thisextraordinary feat.

Against the textured backdrop of the existing brickwork, concrete, plaster and mouldings, new insertions are clearly demarcated. Constantly playing the new against the old, Neri&Hu’s design is a reflection of the complex identity of not only the historical Bund, but of Shanghai at large.

Coming off the lift, one notices immediately the Victorian plaster ceilings above, its gorgeous aged patina juxtaposed against raw steel insertions: a series of lockers along the wall, a sliding metal gate threshold, and the suspended rail from which a collection of eclectic glass bulbs hang—the opulence of old Shanghai coinciding with a grittier side.

Making reference to the restaurant’s name, the vibrant atmosphere inside the main dining space recalls a street side marketplace, featuring at its center the Bar and the Pizza Bar, both encased in steel mesh and wire glass boxes with recycled wood canopies.

Above, a network of tube steel members, inspired by old-time butcher’s rails, intertwine with the exposed ductwork and form a system for hanging both shelving and lighting. Like a deconstructed sofa, the banquettes along the edge of the dining area are made from wood salvaged on site and embedded into a metal frame.

The Private Dining Rooms are also featured in the space as metal-framed enclosures, infilled with panels of varying materials: reclaimed wood, natural steel, antique mirror, metal mesh and chalk board. A band of textured glass along the top edge of each PDR affords some transparency, while sliding doors between each room provide maximum flexibility. This language continues into the corridor between the kitchen and dining area, where a back lit wall of textured glass panels—inspired by old warehouse windows—encourages interaction between the chef and his patrons.

Diners seated along the edges of the room experience a different sort of ambiance. To bring lightness into the space, the perimeterrepresents anin-between zone: between interior and exterior, between architecture and landscape, between the domestic and the urban. Cladin white travertine, the walls here act as a temporary departurefrom the other rich textures and palettes. The focus here is simple the breathtaking views of the Bund beyond, drawing the far reaches of the city into the dining space itself.

Partners in Charge: Lyndon Neri & Rossana Hu

Zlatarna Celje jewelry flagship store by OFIS Arhitekti, Maribor - Slovenia
The pilot/prototype project developed for the company's flagship store in on...
Berman's Bakery flagship store by Studio Yaron Tal, Jerusalem
Berman Backery's flagship store in Jerusalem was designed by Studio Yaron Ta...
Y-3 pop-up shop at Selfridges Denim Studio by Studio XAG, London
To celebrate Y-3's ten year anniversary we created a pop-up space for the br...
aesop boutique by Dimore Studio, Milan - Italy
The interior is composed of glossy finishes illustrated with the teal tiling...

One thought on “Mercato restaurant by Neri&Hu, Shanghai

Leave a Reply