The Woodspeen Restaurant, Bar & Cookery School by Softroom, Newbury – UK

April 15th, 2015 by retail design blog

Commissioned by Michelin-starred chef John Campbell, London-based architecture and interior design studio Softroom has designed The Woodspeen, a restaurant, bar and cookery school in Newbury, West Berkshire, UK. Occupying a 19th-century thatched-roof building that used to be a pub, the restaurant has a sleek yet homey atmosphere, achieved by retaining elements from the traditional English pub’s vernacular whilst incorporating contemporary materials and forms. Reclaimed wood, old pub tables, wooden chairs, sheepskin throws and natural-fibre fabrics add to the warmth and casual comfort of The Woodpeen’s dining area and bar where the magic word ‘slow’, is used to the full reflecting restaurant’s local and seasonal food philosophy, as produce is often sourced from the restaurant’s own half-acre garden.


Guests are also given the opportunity to join the performance and cook with the chef or for their fellow diners — for which a special ‘kitchen table’ seating 10 promises an altogether different dining experience! Another stand-out feature is the roof’s spine which has been trimmed and replaced with glass, creating a space bright enough for a large trough of plants to be placed right in the middle of the restaurant, thus creating a connection between the interior and the surrounding countryside.


About the designers
An internationally recognised design and architecture firm, London-based studio Softroom has completed several prestigious projects in the hospitality, residential and culture sectors in Britain and abroad. Their clients include the V&A Museum, the British Museum, Tate Britain, Virgin Atlantic, Yotel, Crowne Plaza, and many more. A truly versatile studio, Softroom has engaged with projects of varying scale and programme, from hotels and museum galleries to small installations and exhibition design.

Photography: Jack Hobhouse


via Yatzer

MaXxprint offices by design2sense, Leipzig - Germany
Glass barriers and clear views now provide lightness and visual clarity; cub...
Danuri Kangnam store by Hyunjoon Yoo Architects, Seoul - Korea
Danuri Kangnam store by Hyunjoon Yoo Architects, Seoul - South Korea
Aesop store by Vincent Van Duysen, Hamburg - Germany
Aesop accelerates its expansion in Germany, adding a new signature store in ...
Hypothesis exhibition by Philippe Parreno at HangarBicocca, Milan - Italy
Although the overall experience is looped, certain elements are influenced b...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *