Victoria Place Lighting by Hoare Lea Lighting, London – UK

May 6th, 2015 by retail design blog

Working with Haskoll Architects, Hoare Lea Lighting developed the lighting solution for Victoria Place Shopping Centre, the newly refurbished retail and food and beverage destination in Victoria Train Station, London. The centre now hosts a number of popular retailers including, Holland & Barrett, David Clulow and Next and a selection of restaurants, casual eateries, coffee shops and convenience food stores. The brief presented to Haskoll was to refurbish the shopping centre and food court with the aim of re-launching Victoria Place as a retail and food and beverage location that would attract a greater proportion of the flow of visitors to the station (around 120m each year) and from surrounding areas. Hoare Lea Lighting worked with Haskoll to create a bright environment with a vibrant lighting design for the 9000m2, two-storey space.


Ambient lighting is provided by linear recessed and surface mounted luminaires and LED downlights, which create a comfortable visual environment, assisting wayfinding and navigation. An impression of natural light is generated through the large Barrisol ceiling, backlit by an array of Osram LED modules. This creates the illusion of daylight, which encourages visitors to linger, especially in the restaurant areas on the second floor balcony.


Feature elements include Optelma’s ‘Conico’ cone-shaped luminaire. This bespoke pendant adds drama, while providing general illumination to the floor of the mall. It incorporates a subtle colour-change element, which discreetly adds interest to the scene. Pardip Kaur, Architect, Haskoll said ‘Haskoll’s concept for the lighting scheme was designed to create a dramatic and uplifting interior that would transform the previously dark and uninviting space. The various lighting solutions work together to create a vibrant environment for both retailers and end-users. The lighting design has successfully reinvigorated the mall and foodcourt areas whilst adding value to the development and refocusing it as a retail destination.’

“Magne-Hinge” Magnetic Frame customizable eyewear by Nendo
The 0.8mm carved titanium frame uses magnets layered and hooked together all...
Noosa Chocolate Factory, Brisbane - Australia
The shelving consists of 84 handmade pine crates suspended floor to ceiling ...
Unto Fast Food Restaurant by Studio DiDeA, Palermo - Italy
The project is conceived as a reconversion of the previous space in a fast f...
45 furniture system for Inyard by LaSelva
A metal plate connects the separate pieces, and is covered by a 45-degree wo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *