DESCENTE BLANC Daikanyama store by Schemata Architects, Tokyo – Japan

October 5th, 2015 by retail design blog

Our design intention is to incorporate “movement” in space. We especially focused on redesigning a service process, or a routine movement of a shop staff going to pick up items from a stock room and delivering them to a customer. Ceiling space, equipped with operable hanger racks going up and down, is allocated for the stock space. Here the shop staff’s routine movement is converted to vertical movements of the hanger racks. The hang racks can be used for display, utilized as “moving displays” which can be changed day by day.

This shop is situated in a part of a commercial facility composed of a series of buildings clad in the same curtain wall. We did not want the shop to stand out too much, nor to nestle silently in such environment.

Our solution was to reinforce its spatial character by adding and subtracting elements made of existing materials in the surrounding environment, without adding new elements. Material of the existing exterior wood deck is brought into the interior. And anti-corrosive painted structural steel members constitute the interior space, occasionally extending towards outside to accentuate the exterior facade.

Architects:Jo Nagasaka / Schemata Architects
Project team:Ryosuke Yamamoto+Kosuke Nakano+Ou Ueno
Photo:Kenta Hasegawa

http://schemata.jp

Nefa Research office, Moscow
Office of architectural studio Nefa Research is situated in the building of ...
MAR restaurant by HAFstudio, Reykjavik - Iceland
Additionally a variety of marine animals, birds, fish and mammals are locate...
Seniority Flagship Store by Insiya Pithawala, Pune - India
The store is made in an existing bungalow in a quaint area in the city of Pu...
Military Museum by Studio Libeskind, Dresden - Germany
The new extension shines a new light on violence whilst taking an anthropolo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *