Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities

Back in 2006, architect engineer Peter Van Impe was searching for a place to accomodate his newly founded architects and engineers office, AST 77 architects and engineers office. He stumbled upon a post-war townhouse located at the edge of the city park of Tienen. After some research this lot, of just 60 square meters, turned out to be suited for construction. Although others never considered this small piece of land to be a usable building lot, Peter transformed it into a spacious house/office by upholding the less is more principle.

The new-built house is an example of how to use every square meter to the fullest. The facade exists out of wall-high window panels that can be fully opened on sunny days. Inside, a steel perforated black staircase connects office and living spaces while keeping and reinforcing the transparency-principle of the house.

Where as the office is made up of a black and white colour scheme, the living spaces uses warmer materials such as bamboo grass. The walls are made up out of concrete building blocks painted grey, that slightly change colours depending on the amount and direction of sunligh entering the house. The bedroom and bathroom are placed on the highest level, which also includes a roof terrace with a view on one of the boulevards of Tienen.

Image Courtesy AST 77
Photography: Steven Massart, Separate Reality, Jan Liegeois, Yvan De Saedeleer, Liesbet Goetschalckx, Marcel Van Coile


http://www10.aeccafe.com/blogs/arch-showcase/2013/01/19/office-ast-77-apartment-in-tienen-belgium-by-ast-77/

Add to collectionAdd to collection