Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select tags
Select cities

Cahier d’Exercices is located at the entrance level of the historic Ross warehouse-store. The stone façade, its cast iron columns, and an expansive brick wall (punctuated with pieces of wood and metal) that runs the length of the store recall the 19th Century building’s industrial past as a retailer of large tissues, leathers and furs.

Crossing the threshold, the visitor is invited to explore the boutique by the clever use of a “degradé” — or gradient effect — on the ceiling. The colour changes gradually from a reflective, latex-like black to a pure diaphanous white, drawing visitors toward a reflective, opalescent mirror that extends the perspective of the space.

Placed at distinct intervals and delicately suspended from the ceiling, the racking system was custom designed by the architect to permit the clothing displayed to be perceived as a changing and evolving building material. Slightly reminiscent of the sculptural work of artist Fred Sandback, the straight, clearly defined profiles of the racking serve to sequence the gradient of the space.

A veritable cabinet of curiosities, the seemingly out-of-scale shelving evokes notions of femininity and aspects of secrecy and privacy. Large fitting rooms are hidden from view, accessed by crossing through secret doors in the sculptural shelving system, which displays jewellery, footwear, and accessories. Details like the oval cross section of the racking also add a touch of the femininity, as do moments of phosphorescent vermillion red amid the store’s mostly black and white colour palette.

The store’s entrance is neither wholly masculine nor feminine in character; its floor, composed of chevrons in cold rolled steel, recalls herringbone textile patterns and historic hardwood floors while making original use of steel as a material in a retail space. This metallic floor at the entry invites visitors to discover the exclusive clothing within and relax in the warmth and comfort of the fireplace.

Designed by Saucier + Perrotte Architectes
Photographs: Marc Cramer, Gilles Saucier

http://www.archdaily.com/319359/cahier-dexercices-saucier-perrotte-architectes/

Add to collectionAdd to collection