Fish Restaurants! Ironside Fish & Oyster restaurant by BASILE Studio, San Diego – California

March 29th, 2016 by retail design blog

Ironside Fish & Oyster’s nautical design concept is a celebration of San Diego’s history as a major U.S. seaport and fishing capital. A huge 1920’s warehouse, originally home to Ironside Metal Works, provided a rich architectural canvas with which to work. Transformation of the still-robust structure began with preserving the original beams and hand painted exterior façade in homage to its significant industrial roots.

Our returning client, CH Projects, having partnered with two-star Michelin Chef Jason McLeod, had an ambitious and innovative seafood program in the works. Correspondingly, BASILE created four separate-yet-connected eating areas, each offering a new visual at every turn. Accentuating 14’ ceilings, a bridge-inspired steel trellis with frosted bulbs arches over one side of the space, with globe lights hanging from bronze chains on the other.

Plasma-cut butcher block-topped barstools with anchor hooks swivel to accommodate 2 or 3 people and their belongings. Weighted bar taps and exposed liquor storage expedite service, while copper bar tops, marble tables and mint-green paint accentuate the restaurant’s nautical whimsy. Outside, an 18-foot living succulent wall complements the original facade along with five actuator-controlled flip doors that open to the sidewalk, their panes opening individually to maximize air and minimize glare, and the doors themselves doubling as awnings. With an in-tandem focus on form, function and flow of service, BASILE employed a blend of materials and mixed metals throughout the space, custom designing, fabricating and installing each considered detail.

http://basilestudio.com

NamNam restaurant by HolmbäckNordentoft, Copenhagen - Denmark
NamNam restaurant by HolmbäckNordentoft, Copenhagen - Denmark
Restaurant Hummel by Room Code, Regensburg - Germany
Room Code uses muted, organic forms to transform Restaurant Hummel
Vers Passage and Butcherstore by Arjen Reas, Zoetermeer - Netherlands
By a newly customized lay-out there was more workable space added and by the...
Alati restaurant by Zisis Papamichos, Singapore
Based on these guide lines the design of the restaurant is trying to bring t...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *