London Fields Cycle store by made with volume, London – UK

June 8th, 2016 by retail design blog

made with volume launches new store design for London Fields Cycles in Hackney, London. New up-and-coming spatial design studio made with volume have designed a brand new retail environment for the long-established community bike shop London Fields Cycles. The bike shop is celebrating their 20th anniversary with the re-launch that includes a completely new layout for the 150sqm retail space, bespoke display units and a unified materials palette and lighting scheme.

made with volume developed the brief in close collaboration with the staff of London Fields Cycles, which informed the overall design process and principal retail strategy. It now features
clear departments and makes it easier to browse and shop. The aim was to create spaces that feel open and warm with clear views across the shop.

All about service
The service counter now proudly sits in front of the large existing workshop window, which was previously partially hidden and offers a glimpse into the world of bike repairs and servicing.
A new generous fitting room allows customers to try on the impressive range of clothes. Subtle branded details in fixtures help highlight featured products, whilst hand-written high-level
signage contributes to the people-focused community spirit of the store.

A new layout
Clearly defined paths between the mid-floor fixtures allow customers to browse and discover new products and create excellent sightlines between the front and the rear of the store. Each
department is now clearly defined by type of bike, instead of prices, which helps finding the right bike for each customer.

Honest and warm materials
The material pallet was carefully chosen to create a warm and welcoming feel and mainly consists of birch plywood, galvanized steel and white Formica colour core laminate. Other materials such as the grey felt with orange detail stitching and bike changes to suspend hanging elements complement the overall look. The scaffolding tubing and gridwall mesh panels are a true and tested system allowing the store to re-configure the displays to suit the product on sale. The existing shop front has also been refreshed with a full width fascia and new signage to match the interiors.

Photography by Tian Kheesiong

About
made with volume is a new spatial design studio based in London designing spaces for the commercial, residential and public sector. It specializes in complete refurbishments of residential properties, boutique retail design & strategy and public installations and experiences.











Blaqué store by The Wall, Buenos Aires - Argentina
Blaqué store in Dot Baires Shopping, designed and constructed by The Wall in...
Coach - Amazing Spools - Summer 2015 windows by Booma Import Export, London - UK
Each spools are covered manually by gold rope, each spool slot to each other...
BrandMe design consultancy office by Thirdway Interiors, London - UK
Moving through the space, the staff area benefits from an eclectic mix of mi...
Marie’s Baby Circle store by Dalziel-Pow, Hanam - South Korea
Designed with a new generation of aspirational parents in mind, Marie’s Baby...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *