Atrium Tower Lobby by Tomer Gelfand LTD, Tel Aviv-Yafo – Israel

June 30th, 2016 by retail design blog

The newest addition to Israel’s growing Diamond Exchange District is the uniquely geometrical Amot Atrium Tower, designed by prominent architect Moshe Zur. At 158 meters and with 38 floors of retail, the glass skyscraper holds a LEED platinum certification – the first of its kind in Israel. The building’s name is drawn from its impressive atrium entrance hall, designed by architect Oded Halaf, who incepted a radical idea: constructing a sculptural stair element into the orthogonal, glass-encased, four-story high lobby; a complex and seemingly impossible assignment, which had to be commissioned to a professional who holds knowledge, experience and immense creativity.

Enter Tomer Gelfand: a masterful craftsman who specializes in giving architectural solutions to engineering problems. Since inheriting his father’s 1976-founded studio, Gelfand practices design implementations in wood, stainless steel, and glass. Over the 18-months period, since Halaf presented his rough sketch of the stairs to Gelfand, the latter managed to design, execute, supervise and finalize all stages of construction, turning Halaf’s dream into a reality.

The stair structure is composed of two interlocking parts: a skeletal metal staircase and a sculptural wooden envelope. Together, they rise as an expressive tornado from the reception desk – conceived as the inception plateau and up to the first-floor mezzanine, fourteen meters above. To make this happen, Gelfand devised a system of continuous wooden profiles, that may seem flexible and bendable – but is in fact extremely stiff and stable. Gelfand began by implementing an MRI-type scan to the skeleton, cutting vertically through the structure and generating sections in the width of the given wooden profile. The tremendous amount of resulted sections, each exported with a different radius requirement, produced a seemingly-endless amount of arches. In order to deal with this abundance, Gelfand narrowed it down to ‘master-arches’ – devised by calculating the wooden profile’s average bend tolerance, which dictated the ‘master-arches’ radius and angle.

Next was creating the radial profiles from the material itself: a total of 9,000 meters in length of raw Poplar wood was cut in a CNC machine to create the inventory of master-arches modules, each coded genetically and marked to fit precisely in the grand scheme. As each piece was non-interchangeable, every measure had to be taken in advance to ensure the coherency of the final implementation: For example, each of the connecting points between the modules was completed with a reverse radius; together, it forms a sinus-like wave, thus creating a seamless transition. In addition, the digital saw through the raw wood presented with various natural colors. To solve this, a palate of 12 average shades was drawn from the Poplar pieces and then applied to the modules.

Lastly, the coded profiles were delivered to the site for the final puzzle work: a precise, four-month long delicate work of assembly, managed and supervised by Gelfand himself. The final result encapsulated the paradox of contemporary creation: what appears as an artistic, hand-drawn gesture, is, in fact, a result of an algorithmic data processing and the product of countless interchangeable pieces. Seemingly arbitrary yet utterly computerized; nature’s matter harnessed by today’s true artists of technology.

Architects: Tomer Gelfand LTD
Photographs: Itay Sikolski (NUMSIX)









http://www.archdaily.com/790429/atrium-tower-lobby-tomer-gelfand-ltd

Temple of Worship to Design exhibit by Albus
The ecumenical façade embraces all beliefs in a playful way, presenting grap...
Roladin Patisserie by Studio Eti Dentes, Ashkelon - Israel
The idea was to create a timeless kind of a traditional, chic and clean desi...
Hong Tang Taiwanese Dessert Café by Evonil Architecture, Jakarta - Indonesia
Evonil Architecture completed a design project for the most famous dessert c...
Gachi by Kimchee BBQ by ARTTA Concept Studio, Hong Kong
The choice of red, black and white has been used to create a sophisticated a...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *