University of Queensland Architecture School by M3 Architecture, Brisbane – Australia

September 13th, 2016 by retail design blog

The design balances the brutalist building, designed in 1974 by Nutter Stevenson and Partners, with bold colours and graphics that are reminiscent of the supergraphics of the 1970s, while breathing contemporaneity and new life into the space. The UQ Architecture School has been the training ground for many well-known and prominent Australian architects. The works include a renovation of level two, designed to be used as a flexible studio, lecture and seminar space, as well as a making and fabrication space.

We transformed single purpose rooms with no views, into flexible and porous spaces that support the social and collaborative nature of architectural education. Each of the two new spaces have no ‘edge’ – spilling out to adjoining spaces, and with views to the exterior. The design is inspired by the UQ Architecture School’s existing mural by Pancho Guedes, which tells a story of chance meetings, shared ideas and joy.

Our design picks up on these themes, breathing new life into the School for the benefit of students, staff and visitors alike. The result provides a new identity for the School, while drawing light in and connecting the interior to its leafy surroundings. It provides the capacity for staff, students and visitors to share a communal kitchen as part of a new flexible and collaborative tutorial and exhibition space. We have since been engaged to design a second stage of renovations to learning spaces on the building’s top floor.

Designed by M3 Architecture

http://www.m3architecture.com

Platoon Kunsthalle by Platoon, Berlin
Platoon Kunsthalle is built of 33 iso cargo containers. As icons of a flexib...
Aesthetic Consilium Clinic by Pinchuk ADT, Kiev - Ukraine
Interior project called "purity". Purity lines, colors and materia...
Julien David store by Ciguë, Tokyo - Japan
Julien David store by Ciguë, Tokyo - Japan
Bar Botanique by Studio Modijefsky, Amsterdam - Netherlands
Inspired by the old railings in the café, the new railings reach up to the h...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *