Intertech Offices by ERA Architects, Istanbul – Turkey

February 6th, 2017 by retail design blog

ERA Architects have designed the new offices of banking IT company Intertech, located in Istanbul, Turkey. The building for Intertech, a Denizbank / Sberbank initiative, is located in Istanbul Technopark Campus, next to the Sabiha Gokcen Airport in Kurtkoy District, a rapidly urbanizing neighborhood.

A young and innovative team of Information Technologies is the host of this new building. Since they spend most of their time in a digital environment, concentrated on their screen, the main goal of the design has been set to create a place of comfort by daylight where users can contemplate with views of a wide horizon animated by planes going back and forth between earth and sky.

The client’s demand for a rational usage of interior spaces and circulation has been a significant parameter in relation to the budget. Yet, creating possibilities for a lively social environment would affect and shape the interior organization of the building. We have envisioned a tension between the exteriors and interiors of the building; sturdy looking and well-arranged mass contrasts with the building’s ground relationship enabling diverse spatial and social experiences.

The solid and opaque white building is divided into two arms inviting users inside, while the bridge connecting the two sides defines an entrance courtyard. The bridge, initially proposed as a socializing area, has been revised as a small gym in accordance with the demand of the client.

The building has a total of ten floors, with six of them as underground levels. The floors above the ground consist of open work spaces surrounding the structural core in which tea-coffee stations, open and closed meeting rooms, fire-escape stairs, service areas like restrooms and shafts for system installations are located. There are also terraces on each floor where users can relax outside on their break times. The main dining hall is placed below the ground floor on the backside of the building. The staged terrace stretched between the lower and the main ground levels help the sunlight and landscape reach this dining hall while linking the interiors to boundaries of the site.

We want the building to establish a dialogue with the sky, while enhancing its performance in terms of energy efficiency. The façade’s white dyed glass cladding acts like a canvas that reflects the constantly changing sky on the building. Some of the panels on the façade, controlled by an automation system, are regularly opened on specific hours of the day to let the fresh air in. In addition to all the design principles mentioned above, Intertech’s building is also LEED Gold-certified; developed to meet the certificate’s specific requirements.

Design: ERA Architects
Design Team: Cigdem Duman, Muge Inci Ozpolat, Ugur Yavuz, Melis Uysal, Deniz Akkoca, Burcu Ozgur
Photography: Yercekim Architectural Photography

https://officesnapshots.com/2017/02/02/intertech-offices-istanbul/

Gurunavi’s Shun Shoku Lounge by Kengo Kuma, Osaka - Japan
We piled up pieces of wooden panels to build the interior like topography. V...
Camera Chiara Installation by Annabel Karim Kassar, Milan - Italy
Invited to the Energy For Creativity exhibition organized by the Italian mag...
Microsoft Offices by Design Blitz, San Francisco - California
Carved spaces on the exterior of the pavilions create clear wayfinding while...
Twister Pavilion for Ariostea by Marco Porpora Architect, Bologna - Italy
The structure seems to revolve around the centre of the stand. This “hub” be...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *