Miło office by Five Cell, Warsaw – Poland

April 10th, 2017 by retail design blog

“Miło” office is located in XIXth century historic building in Warsaw’s strict city centre. Five Cell Architects were approached with a task to design a modern and functional office space, while keeping original character of the interiors. The design is based on a light gray color palette, warmed up by the use of natural wood finishing. Individually designed furniture feature custom wooden elements. The repetitive use of wooden modules is a core of the design.

Complex geometry can be also seen as a metaphor of the way in which different elements of the postproduction come together to create the final unified product. The concept of unity of small elements benefiting the Whole is visible in the construction of furniture legs. Each section is too fragile to support the weight of the table, yet together all the timber sections create a sound support, unifying all elements. To further emphasize the geometric legs, the connection to the table top is visible through pixel-like pictograms on the surface.

This unusual leg module is repeated in different types of furniture throughout the office. Work tables are supported at the corners, while tall tables with bar stools are supported in the middle by four modules. The reception desk is supported by a row of 31 supporting modules, hidden behind a glass cover. Different types of spaces are defined through the use of different floor finishes. Entry zone, common space and communication are covered with polished concrete flooring with a satin finish. Other, more private spaces are finished with restored original wooden herringbone parquet.

More private spaces are enclosed with industrial style glazed walls allowing access to the view of Warsaw skyline even from the furthest parts of the office. The core of the whole office – server room is hidden behind glazed walls as well, with cables and installations extending from it like a vascular system. Historic character of the interior was kept by the use of new, smooth finishes only to certain height and leaving old, rough ceiling bare with location of demolished walls still visible. This rough ‘cap’ effect is enhanced with visible ventilation and other installations, the use of original, recycled lamps and carbon filament light bulbs. Existing old radiators are painted in a contrasting, navy color. Original windows were also restored, to uncover original wooden sashes.

Architect’ Firm: Five Cell
Authors: Maciej Kurkowski, Julia Morawska
Photographs: Piotr Narewski

Collective multi brand store, Bucharest
They got rid of the classic shelving and racking system and chose to customi...
Vittore exhibition by A1 architects, Prague - Czech Republic
Vittore exhibition by A1 architects, Prague - Czech Republic
Euroshop Düsseldorf 2014 - Almax
Euroshop Düsseldorf 2014 - Almax
Hyunsung Korean restaurant by Jangmoksoo, Seoul - Korea
Interior is modern and urban style. It was pile up bricks for the original c...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *