University of Massachusetts Amherst Design Building by Leers Weinzapfel Associates, Amherst – MA

May 31st, 2017 by retail design blog

The Design Building at the University of Massachusetts Amherst is the first Cross Laminated Timber (CLT) academic building in the United States and the largest installation of wood concrete composites in North America. The$52M, 87,500-square-foot project, made possible through supplemental funding from the Massachusetts State Legislature, is a dynamic space of exchange, collaboration, and experiment.

Uniting the university’s departments of Architecture, Landscape Architecture and Regional Planning, and the Building and Construction Technology program under one roof for the first time, the structure itself is a teaching tool for prescient sustainable design. The building is organized around a skylit central commons that brings students together for lectures, exhibits, presentations, and informal gatherings.

Studios, maker spaces and classrooms surround the central space that opens onto the street as a showcase for the design disciplines. The commons is capped by a green roof that comprises an outdoor learning environment and experimental space for the landscape department.

A demonstration of the construction process itself, columns and beams of glue-laminated wood, a floor of composite, exposed cross laminated timber plank and cast in place concrete, and the lobby’s “zipper truss” (developed in consultation with Equilibrium Consulting) all exemplify innovative timber engineering.

The building’s highly-efficient envelope of copper-colored, anodized aluminum panels and vertical windows suggests the colors and patterns of the region’s forests and trees. Surrounding landscaping by Stephen Stimpson Associates makes extensive use of native plants and paving materials.

Dedicated mechanical equipment is zoned for optimal efficiency, and extensive glazing and skylights provide maximum daylight to the building’s interior, reducing the need for artificial lighting. Storm water management directs roof runoff to a “spring source” at the top of the site, filtering the water through bio-swales and timber dams to the site’s lower end and back to the Connecticut River. Suffolk was construction manager for the project, which is targeting LEED Gold certification.

Design: Leers Weinzapfel Associates
Photography: Albert Vecerka

http://www.archdaily.com/872034/university-of-massachusetts-amherst-design-building-leers-weinzapfel-associates

Pearson Education office by NELSON, Boston - Massachusetts
NELSON developed multiple scenarios to accomodate Pearson’s evolving real es...
UvA Roeterseiland interior by Fokkema & Partners, Amsterdam - Netherlands
The interior design brings in more warmth and light by adding wood, white an...
Limits Table by Kim Koh
A compact table named ‘Limits’ is a geometric play on folding materials and ...
National Design Award of Latvia by H2E, Riga - Latvia
Every year the jury members will change, however the international and inter...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *