Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Woods Bagot designed the offices of construction company ADCO Constructions, located in Melbourne, Australia. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, utilisng the space as an opportunity to showcase exemplar buildability and craftsmanship. Referencing the family-run firm’s approach to construction, the design reimagines how traditional building materials can be reinterpreted through innovative methods of assembly.

Form and massing studies led to the creation of a unique screening element. Offering a new perspective to materiality, the brick motif was crafted in timber used in repetition with an application traditionally reserved for brick. The feature wall produced demarcates the space while allowing sightlines to be maintained throughout. Woods Bagot Interior Designer Brittany Pearce said the design challenged conventions of two commonly used materials, exploring how the application of one can create a different perspective on the other.

“We devised a strong singular expression that binds the space via a visually unique gesture, producing a continuous structure that forms a screen, reception desk and planter box. The ‘brick’ wall meanders through the arrival space, defining a series of open and collaborative workspaces.” Visible from a number of points throughout the work floor, the screen functions to anchor the space, providing a cohesive narrative that reflects the approachable and cohesive culture of the business.

Woods Bagot Associate Debra Longin said the scheme aims to connect people and foster relationships.
“The arrival experience offers an immediate view into the heart of the business and its people. The framed views expose the dynamics of the team as they work, share and socialise,” “Deliberately porous in nature, the reception blurs the line between public and private, with social and client spaces flowing into workspaces radiating from the central heart. It’s the fluidity of circulation across the floorplate that brings the team together.”

ADCO Constructions Senior Design Manager Glen Blamey said the design supports ADCO’s aspirations to create a workspace that embodies the organisation’s values and commitment to construction innovation. “At ADCO, we are proud of how our service provides a point of difference, like our fitout demonstrates. We look at construction from every angle and provide resolution to the greatest level of detail.”

Design: Woods Bagot
Design Team: April Walsh, Brittany Pearce, Debra Longin
Photography: Shannon McGrath

Add to collectionAdd to collection