Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Il Prisma Milano srl completed the design of the offices for technology company econocom, located in Milan, Italy. Designing a physical space for a company engaged in the field of innovation and digital transformation, allowed Il Prisma to realize a place that is able to tell the story of the change taking place. There are lots of signals that confirmed the interest of digital smart applications, and the story of the design of Econocom Village redefines the relationship between physical reality and digital world. This innovative project marks a new boundary between highly evolved digital environment and the physical universe.

Inside the campus “La Forgiatura”, Il Prisma designed the architecture of the inner spaces of five buildings, by interpreting employees and guests needs. The offices are just one of the many places to work with spaces increasingly convergent allowing different ways of working and improving productivity. The physical space enables digital experiences and connects places, people, and stuff.

For this reason, the new Econocom Village has been conceived as an interactive website to surf physically. “Wiring Connection” is the concept that expresses the Econocom world. A common language decipherable by everybody subtends a complex net the links functions, spaces, technologies, and people. The need to realize multifunctional areas means to create connections, integrate more services to different activities, and converge digital high-level systems in unconventional physical spaces; from the Gym where one can recharge, to the Lounge Room to activate collaboration; from the Tech Lab conceived for kids, to the Academy structured to educate adults.

The participation of final users during the design process and the interpretation of Econocom’s spirit have been the two factors that contributed most to create the experience of engagement. The experience starts inside “La Serra”, a building architecturally designed as a green house, its namesake, which guides people across a dimensional tunnel symbol of the phygital universe. Programmable LED characterized the main stair and the tunnel creating multiple scenarios based on the experience you want to generate. These elements make up the access to the Econocom Village.

Inside the net, like function buttons, glazed boxes contain specialized operations; each color defines a specific designated use. Blue spaces instill quiet and concentration; magenta those that instill creativity; yellow those that trigger positivity and joy; while the red ones conviviality. The lines weave the different parts of the Econocom Village, like hidden fibre network they wired every inch, indicate functions, and guide the discovery of spaces. The lines become icons, identifying the activities of each area.

Stepping into the heart of the Econocom Village the spaces modify. To anticipate just a few of them, there is a Lounge Music Club designed to welcome music events; a Disaster Recovery Area for those clients who may have digital system problems, here they find a backup virtual space and its physical alter ego where to go to recover data and stay in a co-working. A Restaurant with a panoramic view, a Test Room useful also to set a web radio. Then, not only offices, but a place for networking and a landmark for the city of Milan and for all the companies interested in progress and innovation issues.

Designer: Il Prisma Milano srl
Photography: courtesy of Il Prisma















https://officesnapshots.com/2018/04/09/econocom-offices-milan/

Add to collectionAdd to collection