Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Digital product company Reaktor has grown rapidly from a feisty local anarchist to a strategic, international player with plenty of credibility.dSignVerttiKivi& Co was invited to create their new HQ in Helsinki. The primary goal of the 3500 m2 project was to create an office that would convey the spirit of Reaktor – the Reaktor house. Another objective was to use spatial solutions to create more diverse work culture for the company. Technology is an important part of Reaktor’s work, but it was not an aspect the company wanted to highlight in the office design. The goal was to make the premises as comfortable as a home. The design follows the style of Scandinavian minimalism, and all unnecessary decorations have been left out.

The design is based on the idea that, above all, the office must provide an inspiring environment for work, which is why it must be easy to adapt and modify it to meet various needs. The sixth floor can be entirely separated from the work spaces, thereby offering a venue for events and a more informal environment for the employees to enjoy, including two atmospheric saunas. The meeting rooms can be converted into a work space when not otherwise needed, and dividers can be used to transform the space according to what is needed. All the work spaces contain walls that are reserved for drawing, as they can be very useful during, for example, brainstorming meetings. All fixtures on the premises are fully customised for Reaktor’s needs.

The basic structure is the same for each floor. A lively piazza is located at the centre of the floor, providing employees with a space where they can get together for breakfast, some coffee, lunch and a good chat. A spiral staircase decorated with house plants connects the piazzas on different floors. The closer you get to the outer walls of the building, the quieter it is.

Agile development and lean principles were employed in the design of the premises from the beginning, as they are the methods Reaktor uses in all client projects. Several new practical tools were introduced to support the design. The most important of these turned out to be the weekly meetings, the project’s own in-house team composed of dSign by VerttiKivi& co and Reaktor teams, as well as the big room method, which allows the constructor, designer and user to develop the plan together even during the construction phase. A virtual model was constructed of the premises during the design phase, allowing the user to move around in the building and get an idea of the flow of the different spaces.

Designed by dSign Vertti Kivi & Co
Photography by Okko Oinonen
Images @ dSign Vertti Kivi & Co

















Add to collectionAdd to collection