Pedder on Scotts Store by PLY Union, Singapore

January 6th, 2016 by retail design blog

As the name pun already implies, Pedder on Scotts is the establishment of the footwear and accessories specialist, Pedder Group at Scotts Square, Singapore. Hong Kong-based design office PLY Union was commissioned to collaborate with the group’s visual merchandisers to transform the 20000 sq. ft. single-floor mall space into a highly immersive journey of designer shoes and to create an original and innovative retail concept. Among the seven shoe zones, each has its own sentiment and style in the voluminous loop around the atrium.


On Pedder Men
Drawing inspirations from the Danish modernist Arne Jacobsen and the American TV series Mad Man, this zone is taken as a collage of stage sets – a den, a meeting room, a club, and delivers a quirky clash of the mid-of-the-century aesthetics in this specially planned angled space.


On Pedder Women
Contrasting to the “glimpse-of-the-past” masculine space, the bright red makeover of this zone with its visually stunning graffiti doors adds a playful dash of the theatrical to the feminine luxury.


New Generation
For this zone which offers the latest trends for a younger audience, PLY designed a stimulating umbrella shelter in brass frames to showcase three progressive designer brands. Below these frames are the brand’s fixtures redesigned to form walls, screens and alcoves, all deliberately placed in a dynamic way. The spatial experience reminds customers to explore under a unified tree cover.


Weekend
Playing with some sense of humor, this zone is designed around the theme of “getting ready for a caravan holiday”. Merchandise are arranged on canvassed wooden shelving like the way tools are stored in the garage. A full scale caravan installation, made of sheet steel but cutely applied in the way of paper, is staged as the point of focus.


Sports
Arguably the most dramatic take for sneakers, this zone is set to bring some surrealistic touches to the clustered environment. The design embraces beautiful chaos. It is an exercise of cut-n-paste, picking the sports and playground elements, and have them transformed or paired with something seemingly random and nonsensical. A deserted swing with fluorescent light installation inside, a twisted climbing tunnel with a flock of flying sneakers, vaulting boxes with profile parquet wall behind, stadium seating formed by thin folding plane – to name but a few. Timber gridded screens set the backdrop and allow flexibility for display inserts inspired by the specific character of each brand.


Cool Kids
Kids are by no means left out in the journey. Themed as “monster in the woods”, this blue washed room presents a forest of trees with missing crowns. The tree tops become pendant lamps made of colourful woven yarns whereas the base of the trunks form the display stands. The missing crowns have been transformed into perspectival graphics on the walls and the kids are intrigued to search for the completed trees which happen at designated angles when meandering around. Don’t forget a big fluffy monster is up behind the column and keeps staring at the forest.


Kiosks
Running through all the zones is the corridor loop with huge trellis-like screens to give a bold identity of the entire premise and a clear definition of this challenging space. Kiosks resembling unfinished garden sheds not only lead the eye across the space but more importantly, they artfully create nodes of destinations for art exhibitions, pop-up stores and the concierge.

Design: Interior Design: PLY Union Ltd. / Raymond Chan (Lead Designer) / Match Chan (Lead Designer) / Lucia Cheung / Yin Ho / Becky Luk / Fondie Choi / Ernest Ho // Zoning: Abraham Chan // Visual Merchandising: Pedder Group / Vincent Lee (Lead Designer)
Photography: Pedder Group

Bloomsbury's cupcake kiosk by carbon, Abu Dhabi
Carbon was approached to design Bloomsbury’s, the first international branch...
Ralph Lauren womenswear store by Michael Neumann Architecture, Shanghai
Continuing Ralph Lauren’s traditional store aesthetic, the new store feature...
Criniti's restaurant, Australia
A chain of Italian restaurants in Australia, Criniti\'s, generate a rustic...
Väkst restaurant by Genbyg, Copenhagen - Denmark
The majority of the materials are recycled, adding intentional patina to the...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *