Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Opening in September 2010, this new Alberta Ferretti flagship is located on the prestigious via Montenapoleone in the heart of Milan’s fashion district. Respecting the existing 18th century neo-classical building in which it’s situated was both a necessity and a starting point for the shop’s design.

Sybarite’s approach was to strip the building back to its essential form, creating an extremely simple backdrop to highlight the femininity and lightness of the clothes. Bespoke magnetic display props achieve maximum flexibility in visual merchandising, while sculptural freestanding elements stamp the Ferretti brand upon the space.

Facing the front entrance, large LED screens set flush into the structural columns present the latest runway shows while bespoke mannequins set in arching windows look down like sentinels on visitors entering. A previously condemned window facing via Santo Spirito was re-opened, increasing the shop’s visibility in that direction.

In accordance with conservation guidelines, the interior structural walls were all maintained, dividing the space into separate rooms connected by tall arching doorways. Once everything was stripped back to bare bones, the walls were painted pale warm grey and floors finished in white marble seminato. Placed on a grid corresponding to the existing room divisions, the movement joints of the seminato fall naturally and highlight the structural elements of the building.

Barrisol screens back light wave-patterned glass, casting surreal shadows, while spotlighting on mannequins creates the impression that light is emanating from the product itself. Signature black rails are split and cantilevered upwards off the floor while a new ‘shuttlecock’ table embedded with LED screen tilts slightly, anchored at its tip and seeming to defy gravity.

The energy created by this tension offsets an otherwise calm and minimalist space. Steel panels holding magnetic bust hangers and shelves are concealed within the walls, disappearing completely, while allowing product to be placed freely anywhere on the walls.

http://www.worldarchitecturenews.com/interiors/index.php?fuseaction=project.projectview&ctid=4&prid=14856

Add to collectionAdd to collection