Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Squire and Partners approached their commission to design a private house as a crafted building, sensitive to its Mayfair Conservation Area context but with a unique contemporary presence. Sited at a junction of streets and views, and being physically linked to a listed Georgian wall at the termination of Chesterfi eld Mews facing Curzon Street, the building responds to a variety of contexts and viewpoints.

The project involved the retention of an existing 18th century façade facing Waverton Street, and the design of a new building comprising three linked volumes to create a unique home in central Mayfair. The accommodation provides fi ve bedrooms, a swimming pool, gymnasium, cinema, rooftop pavilion and two separate roof terraces.

Construction involved sandwiching the retained façade between two steel frames which was then suspended while piling and construction of the lower ground fl oor took place. This fl oor then became a platform from which excavation of the two basement fl oors and construction of the concrete frame above could happen simultaneously, speeding up the weather tightness of the site and fast-tracking the programme.

Design by Squire and Partners

http://www.archilovers.com/projects/110583/mayfair-house.html#images

Add to collectionAdd to collection