Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

MIT School of Engineering collaborated with Merge Architects to develop MIT Beaver Works, a multi-use research space for students, faculty, and technical professionals in the Tech Square hub near MIT’s campus in Cambridge. Along with a research lab, the space incorporates a café/lounge area, meeting rooms, and a prototyping shop, creating a collaborative environment to engage MIT students, faculty, and researchers.

The entry area – a lush café/lounge with built-in seating, a café bar, and a storage wall wrapped in radiatta pine plywood – functions as the social hub for the lab. Oversized custom-fabricated felt and wood light fixtures create a warm space for exchanging ideas. Research labs and flexible classrooms flank the café area, encouraging collaboration among students, faculty, and research professionals.

The research area features custom-fabricated built-in seating, mobile work surfaces, and storage carts, as well as a meeting pod and a cyber-bar running along the perimeter. The classrooms feature rolling furniture and an operable partition with three layout possibilities providing small, medium, and large classroom spaces as needed for a variety of programming. Throughout the space, flexibility allows for multiple programs, from conferences and classes to events and openings, providing space for research while encouraging interdisciplinary cooperation.

Photography:John Horner & David Bragdon

http://mergearchitects.com

Add to collectionAdd to collection