Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

The Osteria Il Grano di Pepe project was developed with the aim of shaping a space which balances the elements necessary for a gastronomic experience par excellence, serving cuisine firmly rooted in Sicilian tradition, with a strong sensory and natural character, in keeping with the most advanced Emilian culinary culture.

The resulting journey addresses the key moments in the definition of the relationship between space and food where the complexity is resolved simply and naturally. The distribution structure is therefore simple, obvious, a classical dualism between serving space / space served: the entrance composition is defined by just a small number of features: a large closet that houses the cloakroom, cutlery, coffee machine and water dispenser, a subtle vertical structure in ash for the till and a wine rack, also in ash; an articulation which responds to the clear, fluid design: the welcome is formal, but at the same time “domestic”, in an opposition that is also reflected in the materials, the exposed steel, the natural wood, the Sicilian decorative tiles.

As for the lounge, a subjective, convivial space, the multi-sensory experience of tasting is enhanced by the naturalness of the brushed ash table tops and the burnt wood panelling on the walls, that amplify the intimate and relational nature and reduce sound reverberations. Everything is unified by the horizontal elements: a subtle floor design which evokes the urban piazzas and a ceiling in slate and corten steel.

The Yori LED projectors selected for the lighting of this space blend seamlessly into the setting; their unique embossed matt black finish brings a tactile harmony with the various textures in the lounge – wood, raw concrete and metal.

The high colour rendering index (CRI>90) offered by the LEDs in these luminaires effectively showcases the contrasting elements in the spaces, enhancing the sophisticated yet welcoming nature of the place. The flexibility of the luminaires means the beams can be precisely angled to create accent lighting on the tables or showcase particular features of the structures present, such as bottles of wine, books and paintings. The careful placement of the projectors within the setting allows the achievement of the desired lighting effect, whilst also significantly reducing energy consumption.

Architect: Marco Bernardi
Other contributions: Collaborators: Architect Alfredo Borghi, Engineer Andrea PAVANI Carpentry: Rosario Licciardello
Photography: Lourdes Cabrera

http://www.reggiani.net/en/projects/il-grano-di-pepe/
http://www.frameweb.com/news/osteria-il-grano-di-pepe-shapes-gastromonic-experience-with-illumination

Add to collectionAdd to collection