Restaurant Villa Vela by Isacco Brioschi Architects, Turin – Italy

October 25th, 2015 by retail design blog

Villa Vela is a palace dating back to mid-nineteenth century, for which was selected a conservative restoration, with the additional help of a group of restorers to fix the ceiling frescoes. The idea was to maintain as much as possible the original doors and windows, effect emerging also from the wood manufacturing, which gave a vintage imprint. The renovation project took place inside and outside the building, with the additional creation of new spaces in the different areas of the building. This is visibile, for example, in the main entrance where a terrace for evening events (or as a space to welcome guests) was made.


In this work, technology merges with a revisited vintage theme, which stands out for its modern and contemporary mood. This feature stands out in the creation of the bar counter, which together with the furniture, has been designed by our Studio. The counter has been made in corian material, which offers a dual effect: when you switch on the LEDs behind the bar you suddenly see graphic elements (outline of bottles and other images) whilst when off it seems a white surface.


The lichen-covered wall creates a game of lights with a spectacular three-dimensional effects, thanks also to the lamps designed by the studio Isacco Brioschi Architects. In the main room, the Studio drew uncommon decorations, such as the benches and a stylized skyline, which is formed by special panels covered in fabric, which acts as a noise insulator. The colors used are very similar to the colors of the frescoes on the ceiling. Also the chandelier and the lights – that illuminate the panels on the wall as if it were an installation – were created by the Studio.


The wallpaper has a 3D effect and, in this way, also the library seems three-dimensional. In the VIP dining room the walls were pickaxed to make the frescoes stand out and lamp sculptures, made in black metal, were added, which give a two-dimensional effect and can be used as bottle holder. The tables in this room, made of black resin with the drawing of the plates, follow the two-dimensional line of the sculpture lamps. The tables were also made with recycled wood or with the old boxes of wine, coming from the restaurant of the owners. The hardwood floors have been restored to their original aspect.

Design: Isacco Brioschi Architects / Isacco Brioschi
Photography: Elia Barbieri

Euroshop Düsseldorf 2014 - WANZL
Euroshop Düsseldorf 2014 - WANZL
La Tablée by Alcmea Architectes, Nantes - France
La Tablée manages to balance the warmth of the wood that evokes a feeling of...
Ruhr West University of Applied Sciences by HPP + ASTOC, Mülheim - Germany
The HRW functions not only as a new educational institution, but also as an ...
Yakiniku restaurant by Emocon Design, Taipei - Taiwan
We are going to use the concept “a box in the space” to enclose people in th...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *