OneOcean Club by El Equipo Creativo, Barcelona – Spain

May 2nd, 2016 by retail design blog

Our client was looking for a classy restaurant which could offer a relaxed, high level menu and service to local and international clients. The design proposal tries to re-create a Mediterranean feeling into the space, warm, soft, romantic, but escaping from the topics of the Mediterranean imaginary. The result is a timeless and modern space that tries to blur the interior with the exterior terraces and these terraces with the amazing views of the OneOcean Port Vell.

The aim of the design is to enhance the views and to surround the customer with the specific landscape qualities of its location by the water. Sitting in the restaurant should be like sitting on a yacht deck staring at the sunset. The architecture of the building made us think very soon about a pavilion by the water. Our design tries to enhance this idea of Mediterranean pavilion, a space that blurs interior space and exterior terraces, with just some vertical elements, a white sun protecting lattice and the most incredible views around us.

By using glossy reflective surfaces to create the ceiling of the restaurant, we recall the calm water in the port around us and we amplify the spatial perception of the space while bringing the exterior landscape inside of the restaurant. The materiality of these ceiling elements, as well as the general feeling of the space, finds inspiration in the classy and elegant J-class boats, with their shiny dark hulls, their sun dyed wooden floors, and their golden details.

The verticality and rhythm of the structure of the building made us think of the forest of boat masts in the Marina around the restaurant which we decided to reproduce in the inside. We added some more verticality to the space by introducing some golden tubular structures to support hanging plants. All these vertical lines are reflected in the ceiling, recreating the reflection of boats and masts in the port water and creating a magical atmosphere.

Once in the terrace, the sun-protecting white lattice element of the architecture made us think of a Mediterranean greenhouse, fresh, green, cosy. In our design, the terraces are treated as Mediterranean greenhouses on top of the water. The golden tubular structures from the inside jump to the exterior terraces, blurring the limits between interior and exterior. The greenery consists of climbing and hanging plants which enhance the verticality that we are looking for and reminds of deep ocean seaweed.

The lavatories invite us once again to travel through the Mediterranean, and this time also through time. Antique navigation maps, star constellations and Mediterranean mythological characters appear as light traces above a black background to accompany and guide us in this journey across the sea, dark and mysterious.

Designed by El Equipo Creativo
Photography © Adrià Goula

Speedmark headquarters by Joey Ho Design, Hong Kong
Upon arrival, the staffs are greeted by a reception counter resembling a rea...
Artico rooftop lounge and restaurant at Hôtel Americano, New York City
Artico rooftop lounge and restaurant at Hôtel Americano, New York City
Como restaurant by Studio Gad, Limassol - Cyprus
Como Restaurant is located on the coast of the port city of Limassol, Cyprus...
HI-POP Tea Concept Store by CONSTRUCTION UNION, Foshan - China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *