AT Office by Est Architecture, Montreal – Canada

May 16th, 2016 by retail design blog

The project is the fit-out of an office space that is meant to accommodate about fifty employees of a transportation company. The architectural concept stands on two factors: the intrinsic nature of the customer’s operations and the short time of construction. However, the development meets several criteria (I.e. functionality, occupants’ comfort, environmental design) and reflects the company’s philosophy.

Functionally, the design is based on a concentric scheme that facilitates circulation and organizes the layout in an effective fashion: closed spaces are located in periphery while open space office is in the center. The open space is flooded with natural light through generous windows. In addition to the traditional functions, the fit-out contains a space for relaxation and entertainment, which allows employees to work and meet outside the areas designed for this purpose: at the table in the dining room, in the armchairs watching TV or at the counters that separate these spaces from the open office.

The choice of materials is simple: the wood in the form of plywood and OSB as well as glass. The resulting image is consistent with the carrier’s philosophy of openness, simplicity and transparency in addition to creating a warm, relaxed and cheerful working environment. Beside the OSB rough surfaces, sliding doors contribute to the ‘cargo’ character of space. In contrast with the simplicity of the materials, other elements eliminate any ambiguity about the role of the space. While the light in the background can change color according to the mood of the occupants, the white office furniture stands out against the brownish surfaces. The offices bear the names of the North American cities that are most frequented by the carrier. The counters and reception desk, made ​​of plywood on a CNC machine, evoke traditional Romanian patterns.

Finally, the fit-out is fully dismantable and can be easily modified. Upon departure of the carrier, most of the components can be reused, recycled or simply reintegrated into the natural cycle through bio-degradation.

Architects: Est Architecture
Design: Felix Tue















http://www.archdaily.com/786846/at-office-est-architecture

Pupa habitat in Bloomberg office by Lazerian, London
Pupa is a habitat within Bloomberg made from reclaimed cardboard and pallets...
Braintree Offices by Partners by Design, Chicago – Illinois
Partners by Design has developed the new office space for online payments co...
FGF Store by Dacomo e Leonardi Architetti Associati, Rome - Italy
A new space, 400 mq on three floors with three large windows, which will be ...
Michael Kors Regent Street flagship store, London - UK
All stainless steel fixtures and smoky grey mirrors, the lower ground men’s ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *