Labyrinth installation at the National Building Museum by Bjarke Ingels Group, Washington DC

September 6th, 2016 by retail design blog

For an installation at the National Building Museum in Washington DC, Danish architecture firm BIG looked at the style of mazes through history and asked: ’Can a maze reveal itself?’

The maze’s straightforward concept is clearly put forward by the studio’s founder architect Bjarke Ingels: ‘As you travel deeper into a maze, your path typically becomes more convoluted. What if we invert this scenario and create a panopticon that brings clarity and visual understanding upon reaching the heart of the labyrinth?’

Sitting in the West Court of the museum’s Great Hall, the concave 18-m2 maze is built entirely from Baltic birch plywood. From the outside, the wooden structure’s cube-like form hides the final reveal behind its over 5-m-tall perimeter walls. On the inside, the walls slowly descend towards the centre, concluding with a grand reveal: a 360-degree understanding of where visitors came from and where they need to go next.

Design: Bjarke Ingels Group
Photography: Kevin Allen

http://www.frameweb.com/news/bjarke-ingels-group-crafts-a-concave-labyrinthian-landscape

Better Place Visitor Centre by Francisco Sarria, Copenhagen
The installation uses innovative and sophisticated green technology and ligh...
Under Armour installation by HUSH, Shanghai - China
Fueling Under Armour’s presence in the Chinese market, the sensory-challengi...
Net Blow-up installation by Numen, Yokohama - Japan
Net Blow up is a further development of the Net project both in means of con...
Acoustitch Installation by RCKa, London - UK
RCKa has completed Acoustitch, an art piece in the foyer of 11 Waterloo Plac...

One thought on “Labyrinth installation at the National Building Museum by Bjarke Ingels Group, Washington DC

  1. A maze that we can solve easily. Beautifully built for entertainment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *