Residenza Le Stelle by Buzzi Studio Di Architettura, Locarno – Switzerland

September 28th, 2016 by retail design blog

Brickwork assembled by robots forms wavy facades across these apartment blocks in Switzerland – the latest project in our series about winners from this year’s Architizer A+Awards. Designed by Buzzi Studio Di Architettura, Residenza Le Stelle comprises a set of three six-storey buildings in Locarno, each featuring a brick cladding system described by the studio as a “pixel patchwork”.

Buzzi Studio Di Architettura worked with Swiss company ROB to dictate the layouts of the components using parametric software. The sand-coloured bricks – created by manufacturer Keller using Jura clay – were then carefully placed in the exact locations by robots to form the undulations.

“The final appearance has textile ornamental qualities, like fraying fabric where the bricks have been cut to accommodate the openings for the windows,” said the studio. “The whole building reminds of a curtain swelling and contracting in the breeze.”

Apartments inside take up a full floor each, though they have slightly different floor plans and window arrangements. Landscaped areas fill in between the structures, which are orientated to provide residents with views of the surrounding mountains. Completed in 2015, Residenza Le Stelle was one of the winners in the Multi Unit Housing – Mid Rise category at the A+Awards 2016.

Photography is by Marcelo Villada Ortiz



















http://www.dezeen.com/2016/09/26/brick-pixel-patchwork-residenza-le-stelle-housing-buzzi-studio-di-architettura-architizer-a-plus-awards/

The Hemp Chair by Werner Aisslinger
Natural fiber composite meets design at Ventura Lambrate’s ‘Poetry Happens’ ...
Milpa Alta rug by Ariel Rojo
This rug’s design pays tribute to the cactus area Milpa Alta in Mexico City,...
Gant store by Core Architecture, Washington, DC
CORE maintained some of the red-brick structure and plaster walls, then impl...
ABC bar club by SAS, Lausanne - Switzerland
Transformation of an historical theatre and cinema balcony as a new bar-club...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *