Zhongshuge bookstore by X+Living, Chengdu – China

June 16th, 2017 by retail design blog

“Few visitors come to my Thatched Cottage which is in the west of Wanli Bridge, but I take things as they are and accompanied by the Baihua Pond.”In more than 1200 years ago, the great poet Du Fu left a warm memory of Chengdu by such a poem, the mentioned historical and cultural place names like the Baihua Pond, Thatched Cottage have been passed down till now. In teahouses throughout the streets, one could listen to the storyteller’s expansive talking as tasting the authentic famous tea of Sichuan. Thus, the street culture of Chengdu has become a unique landscape as Chengdu, with its special cultural atmosphere and unique leisure, runs through every person’s life, and properly shows its elegance and leisure.

Zhongshuge, labeled as valuing culture, comes to Chengdu -a city full of cultural charm. The project is located in Yintai Center in Chengdu Tianfu Avenue. Taking the mall escalator to the 4F, we can see the familiar Zhongshuge label – text curtain wall at first glance. In order to integrate better with this charming city, Shu culture is embodied in the text curtain wall . Please find it by yourself.

After the curtain wall it is a space full of “bamboo shaped book shelves”. The wall follows the using of stable bookshelf shape of Zhongshuge, which makes visitors feel familiar even though it was their first time to come. Small tables on the floor which looks like “bamboo shoots” are active in this vibrant space.

Walk through the “bamboo forest” to its right side, it is the children area, a jungle-paradise-like world. The walls: it seems that the houses, windmills and lovely pandas are hiding behind the bamboo forest. “Big Mushrooms” scatter on the continuing boardwalk, shielding the children who reading books under them. Certainly, mirror ceiling, as another symbol of Zhongshuge, is also applied to this area.

The vaguely visible red brick wall on the left side of the “bamboo forest” is the most distinctive place in this Zhongshuge. In this 5 meters high space, the red brick wall piled up to the top and circled independent small zones. A walking path above sometimes goes around the walls, and sometimes goes through the door. Rest seats and benches scatter beside the French window, just to imagine how pleasant it would be to taste a cup of tea while reading your favorite book in warm sunny afternoons!

In the end of the small zones, taking book stairs, we come to the lecture hall. The arbitrary lines form scattered ladders with different heights for walking or sitting. In the reflection of the mirror ceiling, they are “terraced fields”. Here, you can listen to a spiritual lecture or a thoughtful drama.

If you’ve never been to Chengdu, you will never know how beautiful it is; and if you’ve never been to Qintar Road, you will never know how ancient Chengdu is. We have enough reason to believe that the story of ancient Qintar will continue. The love story of Wenjun and Xiangru will happen again and again. while the story of Zhongshuge will be continuing as well.

Design Director: LI Xiang
Design Team: LIU Huan, FAN Chen
Design Company: X+Living
Photographer: SHAO Feng







































Smack bar by Steve Smith and Adrian Baynes, Leamington Spa
Steve Smith and Adrian Baynes has designed the Smack bar in Leamington Spa. ...
Hard Rock Café by Blu Water Studio, Melaka - Malaysia
The focal point of every Hard Rock Cafe, memorabilia, runs along the left wa...
Guria Polanco Restaurant by Pascal Arquitectos, Mexico City - Mexico
Through it we access the main room, a big window lights up from the North, s...
Cook Fans Chinese noodle bar by David Ho Design Studio, Beijing - China
Along the right wall, more kitchenware to make noodle such as spoon, straine...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *