Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities

Setter Architects has realized the offices of a leading energy company located in Israel. The offices of the company are spread over 8 floors and 13,000 square meters. The main inspiration for the design was the gas platform: its geometry, its materiality and color scheme, and the feeling one has standing on it. In effect, the concept was created for the exposed ceilings of the project.

All the ceilings were painted in a deep blue, simulating the sea, under them are galvanized pipes and below all suspended mesh ceilings that resemble the floor of the platform. The gaze created by looking up at the ceilings of the corridors, imitates what you see when looking down while standing on the platform.

All these are accompanied by a long, twisting tubular lighting fixture, which hints at the yellow platform railings. Round acoustic elements, that resemble water lilies and sea coral, hang in open seating areas.

The architecture of the floors is narrow and long, and therefore the employees’ rooms were located along the perimeter windows, in order to avoid working rooms without windows.

Only two modules were assigned to the size of the rooms: a short room and a long room. This allowed maximum flexibility in planning, and also created change to the elongated corridor.

The core walls are used for seating and storage areas. A framework grid was designed in a number of modules that were assembled on each floor in a different variation. The grid contains benches and booths from reclaimed wood, storage cabinets and open shelving.

In addition, boxes and pipe parts – scraps and used equipment returned from the platform – were placed in the grid. In order to facilitate the orientation of the floors, each floor was characterized by a specific color. This color meets the person walking out of the elevator lobby into a small kitchenette and a lounge area.

The kitchenette and the lounge were designed as a color block: floor, walls and ceiling, in the same color. On each floor, the shelter walls contain art work, done by local artists, that draw inspiration from the Company’s world.

The subject of the work relates to the working levels of the gas drilling: subsea layers, seabed, pipes and pipe parts taken from drilling residues, pipe wall and valves that simulates the platform, chains and shackles from the company’s ship yard and a framework element that simulates the platforms’ flare.

The second floor is a special floor and is used for meetings. The design on this floor is more subtle and restrained, in light shades. Unlike the office floors, the partitions here are glazed wood partitions and white painted ceilings. The carpets chosen for the conference rooms simulate textures of rock and sea.

The entrance lobby has a marine topographical element alongside the seating area and a reception desk with a dominant marble façade.

As part of the principle of sustainable design, a great deal of emphasis was placed on the use of recycled materials, mainly reuse of platform scraps. Pipe parts were converted into potted plants, used timer logs were used for wall cladding, counter tops and bar tables, broken and used boxes were cut and reassembled and used for storage and display. Beyond the fact that the project is a LEED GOLD candidate, the use of the company’s materials assimilates the company’s DNA in its own design.

Floor 8 contains several public functions, such as a mother’s room, a library, which also serves as an alternative meeting room, and next to a lounge.

Large training classrooms were planned at the end of the floor and also used for company town halls. The carpet in the classrooms was printed especially for the project and contains parts of engineering drawings. The prime location of the building is given to the main restaurant located in the northern part of the 8th floor. One can enjoy different types of seating: small tables, knight tables, booths and bar tables.

Vegetation suspended from the ceiling and white lighting fixtures, specially designed for the project, provide a light and pleasant feel to this space.

Alongside the restaurant, a large, self-service kitchen was designed for those who want to bring food from home and eat together with everyone. Thus, the cafeteria becomes a center and meeting place for company employees.

Design: Setter Architects
Team Leader: Michal Leitner
Project Manager: Y.Bandel Projects Management, Idan Baranes
Contractor: A. Weiss
Photography: Amit Gosher

Via

Add to collectionAdd to collection