Cloud Seeding installation by MODU, Holon – Israel

September 22nd, 2015 by retail design blog

“Cloud Seeding,” a plaza pavilion for Israel’s national design museum, Design Museum Holon, shows that design can do more than fulfill a public need: it can foster engaging public experiences. The structure is located in the museum’s urban plaza and used for various events hosted by the museum and the city. The public is invited to attend performances, join outdoor dance classes, read a book from the loan library, or simply lounge in the shade.

Beach chairs encourage visitors to lounge while viewing the moving ceiling overhead. The multi-use plaza pavilion welcomes both museum visitors and the general public to engage with its public space. “Cloud Seeding” creates boundaries between sun and shade that are dynamic, responsive, and fragmented.

These boundaries are the result of thousands of lightweight balls, or “seeds,” in motion on a fabric mesh ceiling. The “seeds” are made of PET plastic and are recycled content from plastic water bottles. The ceiling supports 30,000 balls that move freely with the wind across its surface. This overhead movement allows public events to occur in different areas of the pavilion, connecting its cultural and leisure programs to the invisible forces of weather.

The wind microclimates in the museum’s plaza are given physical form as a moving ceiling that captivates the public below. The daily breezes from the Mediterranean Sea that increase in the afternoon create an essential public experience—both transformative and adaptable.

“Cloud Seeding” also transforms a building type ubiquitous in Israel’s agricultural landscape: the greenhouse. In this context, the greenhouse consists simply of a structural frame (without wall and roof panels) that supports the mesh ceiling and balls. The agricultural greenhouse has been re-appropriated as a plaza pavilion for culture, leisure and public events—all informed by the changing patterns of the weather overhead.

Designed by MODU
Project Team: Rachely Rotem, Phu Hoang, Kamilla Csegzi

http://moduarchitecture.com

DIFFA's Dining by Design 2013 Entrance by Input Creative Studio & Clark Gayn...
The entrance to DIFFA’s Dining by Design 2013 represents the journey of an A...
Gyeongseing 999 café by Starsis, Seoul - South Korea
The objects that were broken or worn out were used for a different purpose (...
Kale stand at Cersaie 2016 by Paolo Cesaretti, Bologna - Italy
Like being in a life-size anagram. Many products with many different uses an...
NUBO playground by PAL Design, Sydney - Australia
Carefully designed and flexibly suited for children from 2 to 8, it offers a...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *